Izdan nalog za raspisivanje potjernice za Zdravkom Mamićem

Zdravko Mamić, Zoran Mamić
Mamić je u junu prošle godine nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora (EPA)

Osječki Županijski sud izdao je nalog za raspisivanje tjeralice protiv bivšeg čelnika Građanskog nogometnog kluba Dinamo Zdravka Mamića, kome je optužno vijeće tog suda 21. svibnja odredilo istražni zatvor, doznaje se u petak na osječkom sudu, koji će u ponedjeljak Ministarstvu pravosuđa Hrvatske dostaviti svu potrebnu dokumentaciju radi pokretanja postupka Mamićeva izručenja iz Bosne i Hercegovine.

Optužno je vijeće 21. svibnja potvrdilo drugu optužnicu hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenih, koje tužiteljstvo tereti da su, u okviru zločinačkog udruženja, klub oštetili za približno 200 milijuna kuna (27 milijuna eura), a Zdravku Mamiću tada je određen i istražni zatvor, prenosi Hina.

Nakon što je sud u petak zaprimio rješenje predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev optuženika Marija Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana za izuzećem predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana u postupanju u tom predmetu, stekli su se procesni uvjeti da se nastavi s radom po potvrđenoj optužnici, izvijestili su sa Županijskog suda.

Kako je 6. lipnja sutkinja Azra Salitrežić, koja je bila zadužena za taj kazneni predmet, Uredu predsjednika suda podnijela zahtjev za njezinim otklonom s tog slučaja, predsjednik Županijskog suda 7. lipnja prihvatio je zahtjev sutkinje “iz razloga što je dala valjane argumente za svoj otklon, sve u svrhu izbjegavanja svake sumnje u neovisnost i nepristranost u odlučivanju navedene sutkinje u tom kaznenom predmetu”, ističu na sudu.

Elektronskim putem određen novi sudija

Napominju kako je istim rješenjem predsjednik suda naložio administratoru e-spisa da ponovi automatsku dodjelu tog kaznenog predmeta kako bi algoritam nasumce spis dodijelio u rad drugom sucu.

Elektronskim je putem određeno da će novi sudac biti Davor Mitrović, koji je zaprimio kazneni spis i odmah izdao nalog za raspisivanje tjeralice za prvooptuženim Zdravkom Mamićem, kome je optužno vijeće 21. svibnja odredilo istražni zatvor.

Daljnje su radnje uredujućeg suca, a u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa, da 10. lipnja osječki Županijski sud dostavi svu potrebnu dokumentaciju Ministarstvu pravosuđa radi pokretanja postupka Mamićeva izručenja, izvijestio je glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac.

Na temelju prve od ukupno tri USKOK-ove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja približno 116 milijuna kuna (15,6 milijuna eura) iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Tri optužnice, presuda i odlazak u BiH

Nakon toga je priveden Sudu Bosne i Hercegovine, koji je odbio hrvatski zahtjev za izručenjem jer je utvrdio kako je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine, kao i da je kazneno djelo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisan sporazum o izručenju, pa se u tom slučaju ne može primijeniti.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna (19,3 milijuna eura).

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od 7,35 milijuna eura (55,8 milijuna kuna).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO