Hahn pozvao političare u BiH da uspostave novo Vijeće ministara

Hahn je upozorio političare u Bosni i Hercegovini da moraju što prije osigurati uspostavu vlasti (EPA)
Hahn je upozorio političare u Bosni i Hercegovini da moraju što prije osigurati uspostavu vlasti (EPA)

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn ponovo je u petak upozorio političare u Bosni i Hercegovini da moraju što prije osigurati uspostavu vlasti na svim nivoima ako žele bilo kakav napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

U izjavi koju je prenio sarajevski Dnevni avaz Hahn je rekao da Bosna i Hercegovina bespotrebno gubi vrijeme, a građani trpe jer se političke stranke koje su dobile povjerenje birača na izborima u oktobru 2018. još ne mogu dogovoriti o uspostavi novog Vijeća ministara.

“Zemlja bez vlade nije u poziciji ponovo pokrenuti reforme potrebne za integraciju u EU. Rekao sam svim političkim čelnicima tokom moje posljednje posjete Sarajevu da za formiranje vlada ne bi trebalo postavljati preduvjete”, rekao je Hahn.

Bosna i Hercegovina još nema novo Vijeće ministara zbog sukoba između Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u vezi s planovima za daljnje približavanje te države članstvu u NATO-u.

Blokiran rad parlamenta

SDA na tome insistira kao na preduvjetu za imenovanje novog Vijeća ministara, a SNSD to odlučno odbacuje pozivajući se na neobavezujuću rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske iz 2017. kojom je definirano da taj entitet treba biti “vojno neutralan”, odnosno na istom nivou odnosa s NATO-om kakav ima Srbija.

Zbog sukoba u vezi sa članstvom u NATO-u potpuno je blokiran i rad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja već mjesecima ne zasjeda i ne donosi nikakve odluke.

Dok se bošnjačka i srpska strana svađaju vezano za put ka NATO-u, ostao je blokiran proces provođenja reformi koje je u svom posljednjem mišljenju, objavljenom potkraj maja, preporučila Evropska komisija kako bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU-u.

Hahn je istakao da Unija treba neke sagovornike u Bosni i Hercegovini s kojima bi razgovarala o provođenju 14 opsežnih reformskih preporuka.

“Zakonodavna i izvršna vlast u Bosni i Hercegovini sada moraju preći s riječi na djela i provesti reforme da bi jednog dana za Bosnu i Hercegovinu bio preporučen status kandidata i otvoreni pregovori o pristupanju Uniji”, rekao je Hahn.

Izvor: Agencije


Povezane

Mišljenje Evropske komisije o Bosni i Hercegovini bit će dostavljeno članicama Evropske unije uz preporuku da izvještaj o toj zemlji razmatraju tek kada bude formirana vlast na svim razinama. Pred Bosnom i Hercegovinom je 14 prioriteta, među kojima su ključni vladavina prava, reforma javne uprave i unapređenje izbornog okvira.   

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine posebnom je odlukom popunila Klub Srba u Domu naroda Federacije BiH, čime je u tom dijelu Bosne i Hercegovine kompletirana zakonodavna vlast. Dva od tri na ovaj način dodijeljena mandata pripala su SDP-u BiH, čime je ta stranka stekla najveći pojedinačni utjecaj u tom klubu, dok hrvatski, odnosno bošnjački […]

Razgovori o sastavu vlasti u Bosni i Hercegovini na državnom nivou okončani su, bez dogovora. Čelnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, najavili su da će dogovor biti postignut u sljedećih nekoliko dana. Ali, nisu jasno rekli na čemu temelje optimizam, s obzirom na to da su i dalje bez rješenja […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO