Istraga protiv policajaca, inspektora i direktora NP Brijuni i PP Kopački rit

Protiv tužitelja je pokrenut kazneni postupak zbog djela za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina (Al Jazeera)
Protiv tužitelja je pokrenut kazneni postupak zbog djela za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina (Al Jazeera)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), na temelju policijske kaznene prijave, zbog krivolova, podmićivanja i zapošljavanja bez javnog natječaja pokrenuo je istragu protiv 11 osoba, među kojima su policijski službenici, ribarski inspektor te ravnatelji Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović i Nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić.

Prvoosumnjičeni 52-godišnji policajac Granične policije Beli Manastir navodno je zlouporabio položaj ustupajući suosumnjičenom 67-godišnjaku podatke o rasporedu rada policijskih službenika, s ciljem njegova nesmetanog ribolova i izbjegavanja policijske granične kontrole, prenosi Hina.

Osim toga, terete ga da je trgovao svojim utjecajem, pokušavajući kod carinika ishoditi da ne kazne osumnjičenog 50-godišnjaka uhvaćenog u prelasku državne granice s ribarskom opremom skrivenom u vozilu.

Granični policajac osumnjičen je da je počinio još jednu zlouporabu nakon što je njegov vršnjak, šestoosumnjičeni, uhvaćen u prijevozu ustrijeljene divljači bez dokumentacije.

Uz te zlouporabe, koristeći se svojim autoritetom, navodno je uključio još dvoje policijskih službenika, 29-godišnjeg policajca i 32-godišnju policajku iz postaje Beli Manastir, koji su otkrili da šestoosumnjičeni u automobilu prevozi ustrijeljenu divljač bez dokumentacije.

Zloupotreba položaja direktora

Prvoosumnjičenog 52-godišnjeg policajca terete da je pritom poduzeo više radnji s ciljem da njegov vršnjak ne bude kažnjen, pa je nazvao lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda i zatražio od njega da za šestookrivljenog naknadno sačini dokumentaciju za lov.

Dvojica policajaca potom su, po nalogu 52-godišnjeg policajca, u evidencijama zabilježili da je šestoosumnjičeni nakon lova imao urednu lovnu dokumentaciju.

Istragom je obuhvaćen i drugoosumjičeni 50-godišnjak, koga se tereti da je 52-godišnjem ribarskom inspektoru iz Ministarstva poljoprivrede dao mito u robi kako bi izbjegao sankcioniranje za protuzakoniti ribolov.

Inspektor protiv njega nije pokrenuo prekršajni postupak iako je to bio dužan, te je, unatoč sumnji, na višim instancama zatražio obustavu postupanja prema jednom ribaru.

Policija je osumnjičila i ravnatelja Parka prirode Kopački rit za zlouporabu položaja jer je, navodno, na mjesto čuvara prirode zaposlio petoosumnjičenog 48-godišnjaka na njegov poticaj i mimo zakonskih propisa jer mu je prije polaganja omogućio uvid u pismeni ispit.

Brijuni: Direktor nije među uhapšenima

Ravnatelja Kopačkog rita terete i da je, koristeći se dobrim poslovnim odnosima s ravnateljem Brijuna, zatražio da zaposli njegova nećaka bez javnog natječaja, što je ravnatelj NP Brijuni i učinio.

Policija je, ne navodeći identitet osumnjičenika, izvijestila na svojim internetskim stranicama da je USKOK-u podnijela prijave zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita i trgovanja utjecajem te devet osumnjičenih predala pritvorskom nadzorniku.

Napominju da su osumnjičeni policijski službenici do daljnjega udaljeni iz službe.

USKOK je na svojim stranicama izvijestio da je predložio određivanje istražnog zatvora za trojicu okrivljenika.

Nacionalni park Brijuni izvijestio je da njihov ravnatelj nije jedan od uhićenih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO