FT: Tamni oblaci nad balkanskim snovima o ulasku u EU

Neke članice EU smatraju da je samit u Berlinu bio greška (EPA)
Neke članice EU smatraju da je samit u Berlinu bio greška (EPA)

Izgledi da će Europska unija u lipnju odlučiti otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom neizvjesni su posle summita u Berlinu, zbog čega te dvije, ali i druge balkanske države koje teže članstvu u Uniji, postaju nervozne, piše list Financial Times (FT).

U tekstu pod naslovom “Balkanski snovi”, britanski list navodi da Skoplje, Tirana i ostali koji žele u EU pažljivo promatraju hoće li europske države, tradicionalno neprijateljski raspoložene prema širenju Unije, ipak popustiti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron nagovijestili su u ponedjeljak, na berlinskom summitu čiji su domaćini bili, da Sjeverna Makedonija i Albanija, kao i Srbija, Kosovo, Crna Gora te Bosna i Hercegovina, trebaju napraviti veći napredak u reformama, navodi FT.

Macron skeptičan prema proširenju Unije

Iznoseći skeptičan stav Francuske prema proširenju Unije, Macron je tada rekao da Pariz želi vidjeti poboljšanja u području vladavine prava i sigurnosnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, podsjeća list.

Kako se navodi, neke članice EU koje su više naklonjene zapadnobalkanskoj šestorici smatraju da je summit u Berlinu bio greška. Naročito su zabrinute zbog negativne poruke upućene vladi Sjeverne Makedonije, koja je preuzela veliki rizik organiziranjem referenduma o promjeni imena zemlje u cilju rješavanja dugogodišnjeg spora s Atenom.

Diplomati strahuju, dodaje FT, i kako bi negativna odluka o otvaranju pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom mogla odvratiti balkanske političare od provedbe ključnih reformi i pojačati ruski i kineski utjecaj u regiji koju potresaju sve veće političke neizvjesnosti.

Rastu tenzije između Srbije i Kosova

Britanski list navodi i da rastu tenzije između Srbije i Kosova, te podsjeća kako je kosovski predsjednik Hashim Thaci ukazao na podjele unutar EU, ali i između europskih država i SAD-a, što povećava rizik od obnove etničkih sukoba na Balkanu.

Odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom odgođena je prošle godine do okonačanja izbora za Europski parlament, a usljed zabrinutosti Francuske, Danske i Nizozemske da bi takva odluka prije izbora mogla pridonijeti jačanju antimigrantskih, krajnje desnih stranaka.

Oblaci nad državama koje teže članstvu u Uniji mogli bi se razići poslije izbora za Europski parlament koji će biti održani krajem ovog mjeseca, prognozira Financial Times.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO