Vrhovni sud obrazložio povećanje kazne Sanaderu

Ivo Sanader i dalje državi treba vratiti 2,35 miliona eura koje je primio od Stjepana Fiolića (Arhiva)
Ivo Sanader i dalje državi treba vratiti 2,35 miliona eura koje je primio od Stjepana Fiolića (Arhiva)

Vrhovni sud u četvrtak je objavio razloge zbog kojih je bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu povisio kaznu u slučaju Planinska s 4,5 na šest godina zatvora nakon čega je Sanader ponovno završio u remetinečkom zatvoru.

Ističući da je prvostepena kazna bila preblaga, Vrhovni sud je ustvrdio da je zagrebački Županijski sud ranije „pravilno pošao od šireg konteksta jer je riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku“.

Također je pravilno uzeta u obzir izuzetna pogibeljnost postupanja koje se očituje u tome da je optuženik najteži oblik političke korupcije sam osmislio, a u realizaciji kriminalnog plana i njegovu prikrivanju je bio ustrajan.

Riječ je, dodaju, o korupciji koja se provodila kao način života u uvjerenju da je obavljanje najodgovornijih funkcija u društvu osnova bogaćenja, a u svemu je bilo dominantno koristoljublje.

No, Vrhovni sud je zaključio da je tim okolnostima dan premali značaj.

„Ocjena je najvišeg suda u Republici Hrvatskoj da je ovakav oblik koruptivnog postupanja čelnog čovjeka izvršne vlasti, motiviran isključivo lukrativnim pobudama, jedan od najpogibeljnijih oblika kriminalnog postupanja, jer se zbog uskih egoističnih interesa grubo obezvređuju temeljne društvene vrijednosti na kojima počivaju demokratski uređene države i to od samog vrha vlasti koji je izabran da te vrijednosti brani i koji mora biti garant poštivanja zakona“, navedeno je u objašnjenju.

‘Državne institucije za beskrupulozno bogaćenje’

Vrhovni sud je konstatovao da, „kada predsjednik Vlade koristi državne institucije radi svog beskrupuloznog bogaćenja, pritom smišljeno dajući takvom kriminalnom postupanju privid zakonitosti, na taj način ne samo da nanosi visoku materijalnu štetu društvu, nego i krši princip vladavine prava koji je ‘conditio sine qua non’ svakog pravno uređenog društva i koji prema članku 3. Ustava Republike Hrvatske čini jednu od najviših vrednota ustavnog poretka“.

“Osim toga, nije pravilno niti cijenjena okolnosti da je optuženik počinjenjem ovog kaznenog djela ostvario za sebe izuzetno visoku protupravnu imovinsku korist i to 17.450.000 kuna (2,35 miliona eura)”, ustvrdio je Vrhovni sud.

Sud je djelomično prihvatio i žalbu suoptuženog Stjepana Fiolića, koji je priznao da je po uvećanoj cijeni prodao zgradu u Planinskoj i Sanaderu, u kutiji za hrenovke, odnio milion eura i 10 miliona kuna (1,356 miliona eura).

Zbog pozivanja na pogrešan zakon preinačena je i prvostepena presuda u odluci o oduzimanju imovinske koristi Sanaderu, no on i dalje državi treba vratiti 2,35 miliona eura koje je primio od Fiolića.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader smješten je u zagrebački zatvor Remetinec. Vrhovni sud pravosnažno ga je osudio u aferi “Planinska” i kaznu sa četiri i po povećao na šest godina zatvora. Sanader je osuđen za primanje provizije od dva miliona evra, nakon što je poslanik njegovog HDZ-a Stjepan Fiolić 2007. po znatno višoj cijeni od […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO