Potpisana koalicija: Komšićev DF ide u vlast sa SDA

Sporazumom su usaglašeni ciljevi na čijoj će se realizaciji raditi u aktuelnom mandatu (Fena)

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Adil Osmanović i Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte, potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o konstituisanju parlamentarnih većina, saopćeno je iz DF-a, prenosi Anadolija.

“Danas je u prostorijama Sekretarijata Demokratske fronte u Sarajevu nakon višednevnih razgovora potpisan Sporazum o konstituisanju parlamentarnih većina između Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte. Sporazum su u ime stranaka potpisali Adil Osmanović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije i Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte”, navedeno je u saopćenju.

Sporazumom su usaglašeni ciljevi na čijoj će se realizaciji raditi u aktuelnom mandatu te će se u narednom periodu nastaviti razgovori o samoj implementaciji Sporazuma u pravcu uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini. 

Ostaje nejasno da li je na ovaj način politička stranka na čijem čelu se nalazi Željko Komšić zapravo pristala da bude dio bošnjačkog bloka s obzirom na to da je HDZ BiH jasno poručio kako su hrvatske stranke okupljene oko HNS-a, srpske oko SNSD-a, a bošnjačke oko SDA, prenosi bh. portal Klix.ba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno je kazao da je DF prihvatljiv kao koalicioni partner, ali samo kao dio bošnjačkog bloka. Predsjednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić u jednom od intervjua izjavio je i da DF ne može dobiti nijedno ministarstvo koje pripada pripadnicima hrvatskog konstitutivnog naroda. 

Oprečni stavovi Željka Komšića

Krajem marta, a pet mjeseci nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini i niza pregovora o sastavljanju vladajućih koalicija na federalnom i državnom nivou, Demokratska fronta Željka Komšića donijela je odluku o početku pregovara s nacionalnim strankama, bez kojih je nemoguće formirati novu vlast.

Ova je odluka razočarala preostale dvije stranke lijevo orijentiranog BH bloka koji ne želi koalicije sa SNSD-om, HDZ-om i SDA.

Podsjetimo početkom februara, nakon jednog od sastanaka Bh. bloka Komšić je tvrdio da ako ne bude blok išao u vlast neće ni stranka na čijem je čelu.

“Na pomenutom zasjedanju delegacija DF-a zauzela je principijelan stav. Dakle, sljedeći: ako BiH blok ne ide u vlast, onda je vrlo jasno, mi smo za to da se ide u opoziciju i da se bh. blok kroz opoziciono djelovanje na bazi principa gradi kao jedna jaka građanska alternativa, pri čemu bi u takvom procesu nužno moralo doći do političkog i ideološkog približavanja između tri stranke, i pri čemu bi se mogla odrediti jasna strategija u narednom periodu, kako bismo se što bolje pripremili za iduće izborne cikluse, znajući šta hoćemo i koliko možemo. Naravno, nužan preduslov toga, po mišljenju delegacije DF-a, jeste opoziciono djelovanje na svim nivoima vlasti, čime bismo bili čisti i pred građanima i pred sobom, ali i pred onima koji bi nam danas-sutra, ukoliko i u jednom kantonu budemo vlast, mogli maliciozno prebacivati da smo eto i mi vlast, jer smo zaboga vlast u jednom kantonu”, rekao je tada Komšić.

Izvor: Agencije