Hahn: Riješiti blokadu dijaloga Beograda i Prištine

Ako ne izvozimo trajno stabilnost u naše neposredno okruženje, uvozimo nestabilnost, ocijenio je Hahn (EPA)

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izjavio je da glavni cilj sastanka u Berlinu 29. aprila, koji su organizovali lideri Nemačke i Francuske sa zapadnobalkanskim zvaničnicima, treba da bude rešenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine.

Hahn je pozdravio inicijativu Pariza i Berlina i njihov obnovljeni interes za region, i istakao da održivo rešenje mora da dođe iz Beograda i Prištine koji moraju i da ga sprovedu.

Evropski komesar je u intervjuu za nemačku agenciju DPA, rekao da rešenje nametnuto spolja ne može da funkcioniše.

Integracija Balkana prioritet EU

Govoreći o tome što predsedništvo EU i ključni regionalni igrači poput Austrije i Italije nisu pozvani na sastanak, Hahn ističe da države članice često pokreću takve incijative.

“Integracija zapadnog Balkana u EU je politički prioritet za celu EU, kao što su jednoglasno potvrdile države članice. To mora biti i signal na ovom sastanku u Berlinu. Rešenje kosovskog pitanja i stabilnost i napredak u drugim zemljama u regionu će se postići samo ako delujemo usklađeno i vezujemo Zapadni Balkan verodostojno, kao što je jednoglasno odlučeno, za EU”, ocenio je Hahn.

Upitan da li je optimističan da će zemlje EU slediti preporuku Francuske, koja je kritična prema obnovljenom proširenju EU, Hahn podseća da je perspektiva pristupanja zemalja Zapadnog Balkana jednoglasno potvrđena od strane država članica EU na samitu u Sofiji prošle godine.

“I to je u interesu Unije. Jer, ako ne izvozimo trajno stabilnost u naše neposredno okruženje, uvozimo nestabilnost”, ocenio je evropski komesar.

Izvor: Agencije