Makedonski identitet i dalje predmet spora Skoplja i Atine

Teza o makedonskoj historiji koja se ponovo plasira nije nova, već je samo novo ime države, ukazuju mediji (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke je na svoje stranice vratilo sekciju posvećen imenu Republike Sjeverne Makedonije u kojem se navodi kako je ideja o postojanju makedonske nacije i države potekla od nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, prenosi makedonska televizija Telma.

“Tito je Vardarsku Banovinu odvojio od Srbije dajući joj status federalne jedinice u okvirima nove federalne Jugoslavije, te je promijenio njezino ime u Narodnu Republiku Makedoniju, a kasnije u Socijalističku Republiku Makedoniju. Također, on je počeo kreirati ideju o odvojenoj i različitoj makedonskoj naciji”, navodi se na stranicama grčkog Ministarstva vanjskih poslova.

Kako navodi Telma, teza koja se ponovo plasira nije nova, već je samo novo ime države, odnosno Republika Sjeverna Makedonija, umesto Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, kako je prethodno bilo.

Nedavno je makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo na sporni tekst, pa su njihove grčke kolege to uklonile. No, tekst o makedonskom pitanju ponovno je vraćen.

“Povijesno, ime Makedonija se odnosi na kraljevinu i kulturu antičkih Makedonaca, koji pripadaju grčkoj naciji i predstavljaju neraskidivi dio povijesnog i kulturnog naslijeđa Grčke”, navodi se na stranicama Ministarstva vanjskih poslova Grčke.

Razgovori o udžbenicima

“Takve teze idu u prilog protivnicima Sporazuma iz Prespe, posebno uoči predstojećih izbora za Europski parlament, ali i parlamentarnih tokom jeseni, ali ne idu u prilog radnim tijelima za rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dvije države”, dodaje Telma. 

Povjerenstvo za povijesna pitanja prošlog se vikenda treći put sastala.

Nakon sastanka je rečeno kako je ostvaren napredak u radu, te je bilo razgovora i o udžbenicima povijesno.

Neslužbeno, tokom sastanka su pokrenuta pitanja o povijesnim i geografskim kartama. Za grčku stranu sporne su karte na kojima se cijela regija naziva Makedonija, dok je za makedonsku stranu bilo sporno ime makedonske države na kartama u grčkim udzbenicima. 

Izvor: Agencije