Srđan Šušnica dobio otkaz zbog izrečenih stavova

Entitet RS niti jednog trenutka nije prihvatio, izliječio, zavidao rane i na kraju težio oprostu za one koji su počinili genocid u njegovo ime (Al Jazeera)

Kulturolog, pravnik i publicist Srđan Šušnica, zaposlen na radnom mjestu revizora učinka u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora bh. entiteta Republika Srpska, dobio je otkaz, javlja agencija Patria.

Informaciju da je glavni revizor Jovo Radukić prvog dana ožujka rješenje kojim se Šušnici izriče disciplinska mjera “prestanak radnog odnosa” potvrdio je novinarima Senad Pećanin, Šušnicin odvjetnik.

U obrazloženju takve odluke navodi se da je donesena nakon disciplinskog postupka protiv Šušnice, u kojem je utvrđeno da je “odgovoran što je u periodu od 26. jula 2015. do 28. aprila 2018. godine i dalje, javno manifestovao svoja politička uvjerenja na štetu javnog ugleda revizora i profesionalni status i javni ugled Glavne službe za reviziju javnog sektora”.

Prijetili mu smrću

Konkretno, na teret mu stavljaju da je “javno iznosio stavove kao što su: da je Republika Srpska ‘genocidna tvorevina’, da vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji zloupotrebljavaju Dayton za multipliciranje i ponavljanje nepravde te za učvršćivanje svih posljedica genocidnog homogeniziranja Srba na jednoj očišćenoj teritoriji i drugo”.

Na ovu odluku Šušnica će se žaliti u zakonskom roku od 30 dana nadležnom sudu u Banjoj Luci, prenosi Patria. 

Podsjećaju i kako je Šušnica, zbog prijetnji smrću koje su mu upućene, zajedno s obitelji prije mjesec dana napustio Banju Luku.

Za Al Jazeeru je tada rekao kako će uskoro morati napustiti i Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije