Spriječiti kolaps medijske slobode: Zvaničnik SDA Huso Ćesir nasrnuo na fotografa ‘Žurnala’

Iako se Kebo nalazio na javnoj površini, Ćesir mu je prvo prijetio da će mu razbiti kameru, a potom i nasrtao na njega (Screenshot)

U novom napadu na bosanskohercegovačke novinare, koji je izazvao brojne osude, predsjednik Općinskog odbora Novi Grad Huso Ćesir, inače predsjednik Opštinskog odbora Stranke demokratske akcije, danas je fizički nasrnuo na fotografa informativnog portala Žurnal Adija Kebu, o čemu svjedoči i video koji je ovaj medij objavio na svojoj stranici.

Do napada je došlo dok je fotograf Žurnala, koji je bio na zadatku, fotografirao ulaz u Ćesirovu firmu „Bosnaplast“, o čijem poslovanju ovaj portal piše.

Iako se Kebo, kako navodi Žurnal, nalazio na javnoj površini, Ćesir mu je prvo prijetio da će mu razbiti kameru, te je s tom namjerom grubo nasrtao na njega.

U sukob se uključio Ćesirov sin Muamer, koji je Kebi oteo kameru i dao je ocu.

Nakon što je Kebo izvadio telefon u namjeri da zove policiju, Huso Ćesir je, ipak, Kebi vratio oštećenu kameru.

‘Napadi na novinare ne mogu biti tolerisani’

Kako je naveo Žurnal, istraživanje poslovanja firmi Bosnaplast i Femas, koje su u Ćesirovom vlasništvu, traje dvije godine, a u tom periodu otkrivene su mnogobrojne neregularnosti. U posljednje tri godine, kako tvrdi Žurnal, te firme su glavni dobavljači plastenika za Općinu Novi Grad. 

Napad na Kebu izazvao je osudu Američke ambasade u Sarajevu, koja je na Twitteru navela da su napadi na novinare potpuno neprihvatljivi i da ne mogu biti tolerisani.

„Pozivamo nadležne vlasti da odmah reaguju i kazne pojedince ili zvaničnike odgovorne za napade, uključujući i one koji su napali Adija Kebu“, navedeno je u kratkom saopštenju na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Napad je osudilo i Udruženje novinara Bosne i Hercegovine, koje je, također, zatražilo da se prema Ćesiru preduzmu zakonom predviđene mjere, te da njegova stranka osudi njegovo ponašanje.

Udruženje je upozorilo bh. javnost da su novinari u BiH sve češće žrtve raznih oblika nasilja.

„Pozivamo institucije za provođenje zakona, političke strukture i javnost u cjelini da je posljednji trenutak da se taj trend zaustavi i da se spriječi potpuni kolaps slobode izražavanja kao jednog od osnovnih preduslova demokratije“, saopšteno je iz Društva novinara BiH.

Izvor: Al Jazeera