Uljanik: Počela hapšenja, radnici i dalje protestuju

Policija i tužiteljstvo započeli su u utorak ujutro na istarskom području hapšenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminalističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno dvanaest bivših čelnih ljudi Uljanik grupe.

Hini su u MUP-u potvrdili da je policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u saradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom rano ujutro počeo s hapšenjima i pretragama domova i uredskih prostora na istarskom području.

Kriminalističkim istraživanjem bit će obuhvaćeno dvanaest osoba, a provest će se veći broj pretraga domova i službenih prostora, kazala je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Dodala je da je kriminalističko istraživanje vezano uz „provođenje restrukturiranja brodogradilišta iz Rijeke, odnosno poslovanje grupe poduzeća“.

Prema neslužbenim informacijama, privedeni su bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković te članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac.

Zbog veličine i složenosti ove akcije u kojoj sudjeluje više od stotinu policajaca ustrojen je štab koji koordinira sve aktivnosti, a u MUP-u kažu da očekuju da će radnje trajati tokom cijelog današnjeg dana.

‘Ne želimo gašenje nijednog brodogradilišta’

U međuvremenu, šestog dana štrajka Uljanikovi radnici u utorak su izašli iz kruga brodogradilišta i na sat vremena blokirati promet kod dva ulaza u brodogradilište, kod upravne zgrade i na Bulevaru.

„Ne želimo raditi probleme gradu, ali želimo da se za nas čuje. Mi želimo i kroz taj oblik da se zna da smo spremni organizirati i druge akcije kako bismo spasili brodogradnju“, rekao je predsjednik Štrajkačkog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Početne saobraćajne gužve koje je izazvao njihov potez vrlo su brzo kanalizirane preusmjeravanjem prometa na alternativne pravce, a sindikati su se nakon sat vratili u krug brodogradilišta.

„Svakim danom je sve manje nade za opstanak Uljanika, no, mi ne želimo da se Uljanik i ‘3. maj’ ugase, odnosno, ne želimo da se ugasi niti jedno brodogradilište, već da brodogradnja i dalje postoji na ovim prostorima“, izjavio je Cerovac.

Izvor: Al Jazeera i agencije