Hrvatsko DA ulasku Sjeverne Makedonije u NATO

Hrvatska je među prvim državama koja je ratificirala ulazak Sjeverne Makedonije u NATO (EPA)

Hrvatski sabor u petak je, sa 116 glasova za i dva protiv, potvrdio protokol uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije u NATO, čime je Hrvatska među prvim državama koja je ratificirala ulazak te zemlje u taj sjevernoatlantski vojno-politički savez.

Glasanje je u sabornici pratila i visoka makedonska državna delegacija, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao im je na potvrđenom protokolu o ulasku u NATO te najavio da će hrvatska Vlada nastaviti pružati podršku Makedoniji na putu prema članstvu u Evropskloj uniji.

“Čestitam Republici Sjevernoj Makedoniji na članstvu u NATO-u i mogu Vam reći, u ime zastupnica i zastupnika koji su podržali današnju odluku, kako će vam Republika Hrvatska pružati potporu na putu prema EU”, poručio je on.

Izbori za Vijeća nacionalnih manjina

Hrvatski sabor je posljednjeg radnog dana prije jednosedmične pauze izlasao i Zakon o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, koji bi trebao doprinijeti unaprjeđenju, očuvanju i zaštiti položaja nacionalnih manjina u dijelu koji se odnosi na izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, a radi njihovog učešća u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Prema zakonu, oni će biti birani prve nedjelje u maju svake četiri godine.

Izvor: Agencije