Zagreb: Policijski načelnik predao se u zatvor u Remetincu

Budući da nije pronađen na poznatim adresama, za Dolačkim je raspisana potjernica (Sanjin Struki? / Pixsell)
Budući da nije pronađen na poznatim adresama, za Dolačkim je raspisana potjernica (Sanjin Struki? / Pixsell)

Željko Dolački, suspendirani hrvatski policijski načelnik nepravomoćno osuđen u odsutnosti na Županijskom sudu u Zagrebu zbog krađe zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije, u četvrtak se pojavio u remetinečkom zatvoru u Zagrebu, nakon što dva dana nije bio dostupan pravosudnim i policijskim tijelima.

Pred zatvorsku zgradu Dolački je došao taksijem iza 22 sata nakon čega je ušao u kaznionicu gdje ga očekuje uobičajena kažnjenička procedura, od liječničkog pregleda do smještaja na odjel, prenosi Hina.

Njegov odvjetnik Veljko Miljević ranije u četvrtak je izjavio kako bi se Dolački predvečer trebao pojaviti u zatvoru u Remetincu.

Potraga za Dolačkim pokrenuta je nakon što se u utorak nije pojavio na izricanju presude na Županijskom sudu, koji ga je nepravomoćno osudio na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna (444.000 eura) zbog optužbi da je u travnju 2016., lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, približno 640.000 kuna (86.000 eura) i gotovo 290.000 eura, koji nikad nisu pronađeni.

Kako se nije pojavio na izricanju presude, izbjegao je odvođenje iza rešetaka, a s obzirom na to da nije pronađen na poznatim adresama za njim je raspisana tjeralica.

Raspisana potjernica

Njegov odvjetnik ranije je danas rekao kako ne vjeruje da je Dolački u bijegu.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je u utorak da je tijekom suđenja nesporno dokazano da je Dolački kriv, odnosno da je počinio sva nedjela za koja je optužen.

“Nedvojbeno je ustanovljeno da je provala u sobe i metalnu kasu inscenirana, i to na temelju svih vještačenja i izuzetih tragova. Utvrđeno je da se događaj nikako nije mogao odigrati na način kako je počinitelj želio prikazati, a također je utvrđeno da nije bilo otisaka koji bi postojali da je počinitelj pokušao ući u prostoriju s vanjske strane. Utvrđeno je da prozor nije otvaran pomoću provalničkog alata te da su vrata kase piljena dok su bila otključana i otvorena, a ključeve je imao samo Željko Dolački”, pojasnila je sutkinja.

Sutkinja: Loša konstrukcija

Dodala je kako je utvrđeno da je Dolački kupio pilu kojom je mogao prerezati sef, o čemu postoji videosnimka iz trgovine na kojoj se jasno vidi optuženik koji kupuje pilu.

“Njegov iskaz je neuvjerljiv i proturječan sam po sebi te prema iskazima koji su provedeni tijekom postupka. Suočen sa snimkom tijekom rasprave, optuženi je pred sudom izjavio da je 26. ožujka kupio pilu, koju je donio na raspravu kako bi dokazao svoju nedužnost. Bila je to loša konstrukcija Željka Dolačkog da uvjeri sud u svoju nedužnost, osobito nakon što je tvrtka Bauhaus i proizvođač pile u dva navrata ustanovio da je pila koju je optuženi donio na sud proizvedena više od godinu dana nakon pljačke”, kazala je sutkinja.

Utvrdila je i da Dolački ničim nije dokazao da je žrtva obmane te da je sud ocijenio da je nedjelo počinio ubrojiv i svjestan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO