Bh. blok odlučio: Nema koalicije s nacionalnim strankama

Bosanskohercegovački blok odlučio je u utorak da neće kretati u pregovore o formiranju vlasti sa Strankom demokratske akcije, Hrvatskom demokratskom zajednicom Bosne i Hercegovine i Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

Na taj će način Bh. blok na federalnom i državnom nivou ostati u opoziciji.

Odluka je donesena na sastanku čelnika bloka Nermina Nikšića (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine), Željka Komšića (Demokratska fronta) i Predraga Kojovića (Naša stranka), održanom u Sarajevu.

“Ono što je najvažnije je da čuvamo Bh. blok i da u ovom sastavu, možda i širem, u narednom periodu nastupimo na lokalnim izborima”, poručio je nakon sastanka Komšić.

Kojović je istakao kako je na sastanku odlučeno da se nacionalnim strankama kaže “ne”.

 

‘Platforma prihvatljiva svim građanima’

“Odlučili smo da kreiramo platformu koja će biti prihvatljiva svim građanima Bosne i Hercegovine”, dodao je.

Naša stranka prva je odlučila da neće ulaziti u koaliciju sa SDA-om, HDZBiH i SNSD-om, dok su SDPBiH i DF bili neodređeni u vezi s time.

“Ključ je poručiti javnosti da je Bh. blok ujedinjen. Donijeli smo odluku da ostajemo u opoziciji na federalnom i državnom nivou”, poručio je Nikšić.

Bh. mediji navode da SDA, HDZBiH i SNSD, uz podršku manjih stranaka, ipak mogu formirati vlast na nivou entiteta Federacija Bosne i Hercegpvine i države Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije