Suđenje Sanaderu: Ježić svjedočio da je novac uplaćivan preko firmi na Kipru

Na ponovljenom suđenju, koje je počelo 23. oktobra, Sanader je odbacio sve optužbe (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

“Sa Sanaderom sam bio poznanik i nisam bio u njegovom užem krugu. Nismo bili prijatelji, ali bili smo izuzetno bliski. Imao je autoritet, moć i to je uvijek naglašavao”, rekao je Robert Ježić, krunski svjedok u ponovljenom suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, na početku današnjeg svjedočenja.

Prema USKOK-ovoj optužnici, Sanader je posredstvom Ježićeve firme dogovorio isplatu od deset miliona eura s mađarskim partnerima.

Ježić je rekao da je novac koji je bio na računu njegove firme, a riječ je o 4,5 miliona eura, korišten za isplatu kredita DIOKI Holdinga. “Osoba koja je odlučivala o tome, o novcu, bio je Stephan Huerlimann”, rekao je.

Ježić time tvrdi da je novac namijenjen Sanaderu iskorišten za otplatu kredita DIOKI-ja.

“Krajem 2010. godine došlo je do spajanja firmi Xenoplast i DIOKI Holdinga i dalje je to funkcioniralo kao jedna firma, odnosno kao DIOKI Holding. Direktor te firme sam ja”, rekao je Ježić u nastavku svjedočenja.

Objasnio je gdje je završio novac namijenjen Sanaderu.

“Taj novac, kada je ušao u Xenoplast, na njega je plaćen porez. Dakle, on je cijelo vrijeme sljediv. Zna se gdje se nalazi novac. Novac je korišten za isplatu kredita koji je DIOKI Holding imao. Firme su spojene. Sljedivo je njihovo računovodstveno knjiženje. Vidi se gdje je novac”, tvrdi Ježić.

“Kada sam predao Sanaderu ime Huerlimanna i broj računa na koji će se uplata moći izvršiti, ništa se nije događalo mjesec dana. Tako je bilo do kraja petog mjeseca, kada se dogodio susret u Vladi i sastanak Sanadera s Hernadijem”, posvjedočio je u nastavku Ježić.

Kao i u prvom iskazu, Ježić je imenovao Imrea Fazekasa kao glavnog čovjeka koji je dogovarao isplatu deset miliona eura bivšem hrvatskom premijeru Sanaderu te kao čovjeka od povjerenja Zsolta Hernadija, predsjednika Uprave MOL-a.

Rekao je da su dva iznosa novca na račun uplaćena u junu 2009. preko firmi registriranih na Kipru.

“Ja nisam Huerlimannu rekao za koga se taj iznos uplaćuje, te je on pretpostavio da je taj iznos za mene jer sam se ja već prije bavio konzultantskim uslugama.”

Uloga Hypo banke

Objasnio je da je prije toga imao konzultantski ugovor s Hypo bankom na pet miliona eura, a njemu je, kaže, isplaćeno tri miliona eura.

Posvjedočio je da je Sanaderu rekao da će biti još troškova, i to 20 posto, a troškovi su se odnosili na mogući porez.

“Sanader mi je tada rekao: ‘Vodi računa da to bude što manje'”, posvjedočio je Ježić. “Dogovorili smo se da će taj novac ostati na računu firme i da će se firma tim novcem koristiti kako bi se dio novca mogao povlačiti van”, rekao je.

“Sanader mi je rekao kako će se drugi dio isplate novca organizirati bez mene jer sam mu ranije rekao da su švicarski zakoni komplicirani i da isplata neće ići lako.”

Nakon toga Ježić je rekao da nije čuo na koji bi način bio organiziran drugi dio isplate tog novca.

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader stigao je na Županijski sud u Zagrebu za nastavak suđenja u aferi “INA–MOL”.

Prije Ježićevog svjedočenja sudu se obratio Sanader. Smatra da nema pravedno suđenje jer “Ježić govori da je primio mito za njega, a nije suoptužen već je svjedok”. Sanader moli da sud ispita postoje li dogovori između USKOK-a i Ježića. Direktorica USKOK-a Vanja Marušić na to je rekla da nikakvog dogovora s Ježićem nije bilo te da ga neće ni biti.

Zagrebački Jutarnji list podsjeća da je suđenje, koje je trebalo biti nastavljeno u decembru na Županijskom sudu u Zagrebu, odgođeno za danas zbog Sanaderove bolesti, a tada je odgođeno i svjedočenje ključnog svjedoka Roberta Ježića.

Optužen i Zsolt Hernadi

Ježić je najprije rekao da će vratiti novac čak i ako Sanader ne bude osuđen, ali je kasnije promijenio priču, pa je rekao da mu pravosnažna presuda nije dostavljena, a kasnije i da nema osnova za povrat novca.

Na ponovljenom suđenju, koje je počelo 23. oktobra, Sanader je odbacio sve optužbe.

USKOK tereti Sanadera da je sa suoptuženim prvim čovjekom mađarskog MOL-a dogovorio isplatu deset miliona eura preko kompanije Roberta Ježića, a da će on zauzvrat preduzeti sve potrebno da MOL dobije prevladavajuća upravljačka prava nad INA-om.

Uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako je on i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Izvor: Agencije