Stoltenberg: Širenje na zapadnom Balkanu doprinijelo stabilizaciji

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a sastaju se u srijedu i četvrtak u Briselu (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je proširenje NATO-a na zemlje zapadnog Balkana ojačalo Alijansu, pomoglo stabilizaciji i osnažilo zemlje regije koje su se pridružile Sjevernoatlantskom savezu.

Stoltenberg je pred sastanak ministra odbrane zemalja članica NATO-a, na kojem će prvi put učestvovati predstavnik Makedonije, kao buduće članice Alijanse, podsjetio na vojne konflikte i zločine koji su se krajem 1990-ih događali na zapadnom Balkanu.

“NATO je odigrao ključnu ulogu u rješavanju tih konflikata, u zaustavljanju ratova i stabilizaciji. Još postoje mnogi izazovi i problemi, ali je veoma ohrabrujuće da imamo članice kao što su Hrvatska, Albanija, Crna Gora i buduća, Sjeverna Makedonija”, poručio je Stoltenberg.

Situacija na Kosovu

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a sastaju se u srijedu i četvrtak u Briselu, a jedna od tema bit će misija KFOR-a i saradnja NATO-a s Kosovskim sigurnosnim snagama. 

Očekuje se da ministri Alijanse razmotre situaciju u vezi s promjenom mandata Kosovskih sigurnosnih snaga i nivoa svoje podrške i angažmana s njima.

Izvor: Agencije