Kosovo se i energetski odvojilo od Srbije i priključilo Albaniji

Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatera prijenosnih sistema električne energije (Al Jazeera)
Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatera prijenosnih sistema električne energije (Al Jazeera)

Kosovski i albanski elektrodistributeri KOSTT i OST uspostavili su zajednički energetski sustav kojim će se okončati desetljetna ovisnost Kosova o elektromreži Srbije, prenosi agencija Hina kosovske medije.

Sporazum je potpisan uz znanje Europske mreže operatora prijenosnih sustava električne energije (ENTSO), a očekuje se da će stupiti na snagu u travnju 2020.

Službeni Beograd poručio je u utorak da međunarodna zajednica mora zaustaviti “stvaranje energetske velike Albanije” i ocijenio da potpisivanje sporazuma Kosova i Albanije o zajedničkom energetskom sustavu može utjecati na regionalnu energetsku i političku stabilnost te nastavak dijaloga Prištine i Beograda.

Đurić: Energetska velika Albanija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije, Marko Đurić naglasio je da je “Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu”, ocijenivši kako najava stvaranja “energetske velike Albanije predstavlja šovinističko lice prištinske politike”.

“To je neprovedivo na terenu i mora biti zaustavljeno od međunarodne zajednice pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga”, istaknuo je Đurić u pisanoj izjavi za medije.

Izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala istaknuo je da se potpisivanjem sporazuma “Kosovo odmaknulo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo dijelom OST-a”.

‘Definitivno odvajanje’

“Ovo je povijesni sporazum za Kosovo i KOSTT, jer smo do sada kao KOSTT bili u okviru regulatornog bloka EMS [Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija]”, rekao je Shala.

“Potpisivanjem sporazuma i njegovom primjenom u travnju 2020. definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo dio regulatornog bloka s Albanijom”, dodao je.

Generalni direktor OST-a Skerdia Drenove rekao je da sporazum “stvara povoljne uvjete za optimalno korištenje proizvodnih resursa unutar bloka”, prenose kosovski mediji.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine.

Sporazum o zajedničkoj mreži nije stupio na snagu

Beograd ne priznaje neovisnost Kosova, ali se obvezao normalizirati odnose s Prištinom u sklopu pristupanja EU-u.

Srbija i Kosovo potpisali su 2015. sporazum o upravljanju zajedničkom elektromrežom, ali sporazum nikada nije stupio na snagu.

Obje strane prisvajaju mrežu na Kosovu, izgrađenu dok je Kosovo bilo dio Srbije.

Izvor: Agencije


Povezane

Kosovo bi za moglo ostati bez električne energije ukoliko se ne riješi problem snabdijevanja ugljem za termoelektrane.

28 Jul 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO