Završeni skupovi u Banjoj Luci: Opozicija traži smjenu Lukača, veterani ga branili

Opozicija u bh. entitetu Republika Srpska zatražila je sa skupa, održanog večeras u Banjoj Luci, ostavku entitetskog ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, dok su mu s drugog skupa, na kojem su se okupili, kako je rečeno, veterani Republike Srpske, dali podršku, prenosi Fena.

Skupovi su prošli bez incidenata, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

“Lažni dokument i fizičko nasilje”

Okupljenim građanima na opozicijskom skupu obratili su se i šef Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić te više zastupnika te stranke i Partije demokratskog progresa (PDP) u entitetskom parlamentu, dok je Nebojša Vukanović (Klub SDS-a) pozvao člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da, kako je rekao, “ode s političke scene” nakon više od deset godina.

„Lažni dokument i fizičko nasilje je unišavanje Narodne skupštine i institucija RS i to im nećemo dozvoliti“, rekla je zastupnica PDP-a Jelena Trivić i dodala kako je izdaja naroda RS to što je u NSRS 23. decembra „dostavljen lažni dokument, a ne Program reformi“.

Za sve je okrivila srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

„Ali šta da očekujete od čovjeka koji godinama laže svoj narod, on je poslao taj dokument, bez popisa, bez ovjere“, dodala je ona i istakla kako opoziciju čeka velika borba kako bi se promijenila vlast u RS-u, ali da neće odustati.

Njen stranački kolega Draško Stanivuković je rekao kako će se mirno i dostojanstveno boriti te da je ovo njihovo četvrto okupljanje u parku.

On je poručio kako je Dodik uzurpirao policiju i sve drugo u RS, podsjetio šta se sve dešavalo u proteklih godinu dana od slučaja „Dragičević“ do ubistva Slaviše Krunića, te naveo kako je neophodno mijenjati stanje ako se ne želi takva i naredna godina.

Kazao je i kako je dobio tužbu porodice Dodik, koga je optužio da je „izdajnik“ te da „više neće moći da nas vodi“.

„Meni je srce veliko kao RS kada vidim mlade i hrabre ljude koji dolaze iz naroda. Zahvalan sam svima koji su, zahvaljujući vama, spremni da idu u borbu za normalnu RS. Vi ste došli svojom voljom, niste natjerani“, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Skup veterana

Na drugom skupu, nazvanom “Za Republiku Srpsku”, koji su zvanično organizirali veterani, bili su prisutni najviši zvaničnici entiteta Republika Srpska, predvođeni članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsjednicom i premijerom Republike Srpske, Željkom Cvijanović i Radovanom Viškovićem, te ministrima u Vladi i predstavnicima vladajuće većine.

Ovo okupljanje je, kako je rečeno, iniciralo više udruženja veterana proteklog rata, s ciljem, kako su naveli, podrške legitimno izabranim predstavnicima vlasti RS, a podržali su ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača.

Veterani su istakli da je cilj posljednjih dešavanja u Narodnoj skupštini RS-a „rušenje RS, reforma policije i formiranje policije BiH“, a najavili su da će „svojim životima braniti policiju RS“.

Okupljenim su se obratili predsjednici udruženja „Čast otadžbine“ Branislav Okuka, Udruženja veterana „Garda Panteri“ Petar Cvjetinović, bivši oficiri nekadašnje Vojske RS-a.

Ovom skupu prisustvovali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, predstavanici vladajuće koalicije, te brojnih boračkih udruženja proisteklih iz proteklog rata. Zvaničnici RS-a se nisu obraćali okupljenima.

Predsjednik Udruženja “Istočna alternativa” Vojin Pavlović poručio je ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču da je, kako je ustvrdio, bio blag prema narodnom poslaniku Drašku Stanivukoviću i da mu je “trebao nabiti govornicu na glavu, da ga ne gledamo“. Stanivukoviću je poručio da ne dolazi u Srebrenicu i Bratunac.

„Nas je 10.000 ovdje, a njih (opozicije) tamo 700“, ustvrdio je predsjednik „veterana“ Duško Vukotić.

U svojim govorima su, kažu, „istrajali“ duže, čekajući da se drugi skup prije završi i opozicionari raziđu.

Prisutan veliki broj policajaca

Dva skupa bila su udaljena samo nekoliko metara u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović”, a prisutan je bio i veliki broj pripadnika policije, koji su osiguravali mitinge.

Zahtjev za skup opozicije podnijeli su opozicijski zastupnici u NSRS-u Draško Stanivuković (PDP), Jelena Trivić (PDP) i Nebojša Vukanović (Klub SDS), a drugi zahtjev uputilo je Udruženje “Čast otadžbine” Beograd, kao podršku vlastima Republike Srpske.

Ranije su iz Policijske uprave Banja Luka potvrdili da su im podnesena dva zahtjeva za održavanje javnog skupa u Parku “Mladen Stojanović”.

“Policijska uprava Banjaluka nije zabranila održavanje nijednog od prijavljenih javnih skupova, a policijski službenici izvršiće obezbjeđenje oba javna skupa u skladu sa svojim ovlašćenjima”, navode iz policije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da bi ostavka ministra policije Republike Srpske Dragana Lukača bio jedini logičan korak nakon što je udario opozicionog zastupnika Draška Stanivukovića.

25 Dec 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO