Potvrđena prva optužnica protiv Ivice Todorića

Todorića i druge optužene terete za izvlačenje 1,25 miliona eura iz Agrokora (EPA)

Županijski sud u hrvatskoj prijestolnici Zagrebu potvrdio je prvu optužnicu državnog tužilaštva protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i njegovih prijašnjih menadžera Piruške Canjuge i Ante Huljeva te jedne strane državljanke zbog izvlačenja 1,25 miliona eura iz Agrokora, prenose hrvatski mediji.

Kako navodi Jutarnji list, odluku je jutros objavilo Optužno vijeće Županijskog suda pod predsjedanjem sudije Zdravka Majerovića.

Županijsko državno tužilaštvo je u septembru podiglo tu optužnicu zbog krivičnog djela zloupotrebe u privrednom poslovanju.

Napravili 1,25 miliona eura štete

Huljev je bio zadužen za građevinske investicije, a Canjuga je nekadašnja izvršna potpredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Agrokora.

“Prvookrivljeniku, kao predsjedniku uprave jednog koncerna, i drugookrivljeniku, kao izvršnom direktoru financija u koncernu, stavlja se na teret da su tijekom 2013. godine zlouporabili svoj položaj u koncernu jer su, na štetu koncerna, omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna”, prenosi Jutarnji list dijelove optužnice i dodaje:

“Na opisani način se švicarsko trgovačko društvo nepripadno materijalno okoristilo, a nastupila je šteta za koncern u iznosu od 1,25 milijuna eura”.

Izdavanje računa za navodne usluge

Dalje se navodi kako se četvrtookrivljenoj osobi iz navedenog švicarskog trgovačkog društva stavlja na teret da je “prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge”.

Dodaje se da se trećeokrivljenoj, koja je bila članica uprave navedenog koncerna, stavlja na teret da je “u opisanom postupanju sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice”, piše dalje Jutarnji list.

U optužnici se ujedno navodi kako su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Istragom obuhvaćeni i sinovi, te 12 menadžera i revizora

Ivica Todorić se još od novembra 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna (134 miliona eura).

Istom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra prošle godine na slobodu izašao uz kauciju od 7,5 miliona kuna (milion eura) i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Reakcija Todorića

Todorić je potvrđivanje optužnice komentirao na svome blogu, navodeći kako je optužnica “pravno potpuno neosnovana i bez ijednog dokaza bilo kakve odgovornosti”. Po njegovim riječima, optužnica “neće spriječiti buduće suđenje [hrvatskom premijeru] Andreju Plenkoviću”.

“Žao mi je što danas u Republici Hrvatskoj moć mašinerije Andreja Plenkovića ne završava samo na koruptivnoj mreži otimanja privatne imovine. Iskreno mi je žao što se pojedini suci nisu uspjeli oteti zagrljaju i pritisku hibridne Plenkovićeve vlasti koja se svakim danom sve više urušava pod pritiskom protupravnosti, kriminala i izdaje nacionalnih interesa”, piše bivši vlasnik Agrokora.

“Potvrditi ovakvu optužnicu, a koja je politički akt, znači dati podršku prikrivanju najveće pljačke izvedene upravo od onih koji danas kontroliraju pojedine suce i pojedine sudove. Iza ovakvog djelovanja ne stoji zakon, već pokušaj da se diskvalificiram kao politički protivnik koji je organizirao sada mali, a sutra veliki politički pokret i netko tko je razotkrio najveću korupcijsku aferu u povijesti ovog dijela Europe, pa i šire”, zaključuje Todorić.

Izvor: Al Jazeera i agencije