Bez dogovora vlade i sindikata, štrajk prosvjetara nastavljen

Višesatni pregovori predstavnika hrvatske Vlade i sindikata učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama završeni su bez dogovora, pa prosvjetari nastavljaju štrajk koji traje 35 radnih dana.

Jedan od zahtjeva sindikata je da im se poveća koeficijent složenosti poslova za 6,11 posto, no Vlada to odbija dok se ne napravi analiza svih koeficijenata u javnim i državnim službama.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ranije je rekao da, nakon svega, nijedna mogućnost nije isključena, pa ni sudska zabrana štrajka.

“Ono što sam zagovarala su brza rješenja koja će zapravo već u ponedjeljak zaustaviti štrajk. Svi imaju razumijevanja za to da stvarno treba djelovati brzo, ali ovaj razgovor će se još nastaviti”, rekao je Blaženka Divjak, hrvatska ministrica obrazovanja.

Nastavak štrajka u ponedjeljak

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec novinarima je rekao da se razgovaralo i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.

“Mi smo premijera [Andreja Plenkovića] izvijestili da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda – što je najkasniji trenutak kad nas Vlada može pozvati i reći da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindikatima. Tada mi možemo odmah prekiniti štrajk”, rekao je Mihalinec.

Na novinarsko pitanje rekao je i da se o zabrani štrajka nije razgovaralo.

Da se štrajk u školama nastavlja u ponedjeljak, potvrdila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

“Razgovarli smo upravo o koeficijentima tri sata i to je najvažnije. Stavili smo na stol zahtjeve ljudi koji su se sa 95 posto izjasnili da žele upravo koeficijente. Mi ovdje smo glas 8.000 zaposlenih u sustavu obrazovanja”, dodala je Šprem.

Frka Petešić: Nema pomaka

No, predstojnik Ureda hrvatskog premijera Zvonimira Frka Petešić izjavio je, nakon sastanka, da nema pomaka u pozicijama te da se razgovori nastavljaju, ali nije precizirao kada.

“Imamo situaciju gdje smo i dalje ukopani u istim početnim rovovima i to onda otežava pronalazak rješenja”, rekao je novinarima nakon sastanka na kojem je, naveo je, premijer Andrej Plenković apelirao da se što prije završi štrajk.

Frka je u više navrata kazao da sindikati ne odustaju od svog zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova što je, rekao je, otegotna okolnost za razgovore.

“Postavlja se 100-postotni zahtjev oko koeficijenata kao preduvjet da bi se potpisao Temeljni kolektivni ugovor za podizanje plaća za 6,2 posto u ostalim javnim službama. De facto, ne samo da su djeca koja ne idu u školu taoci, nego su taoci i druge javne službe jer im se time ne omogućuje povišica plaće koju im je Vlada najavila”, ustvrdio je Frka Petešić.

Prema njegovim riječima, “s druge strane (sindikalne) nema nikakvih pomaka i to je otegotna okolnost”, dodao je predstojnik premijerova Ureda.

Većina odbila Vladin prijedlog

Prethodno su prosvjetni radnici na izjašnjavanju većinom od 90-ak posto odbili ponudu Vlade Hrvatske, stoga se štrajk u obrazovnom sustavu nastavlja, objavili su u petak sindikalni čelnici.

Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je u petak ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim te 88,93 posto u srednjim školama, rečeno je na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja, te Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Prosvjetni radnici na izjašnjavanju su odbili ponudu Vlade o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Nastave nema tri sedmice

Učenici u osnovnim i srednjim školama propustili su su do sada tri tjedna nastave.

Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo pregled stanja za 15 dana nadoknade nastave, u kojem naglašava da će škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, trebati skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

Pregled stanja nije uputa školama, nego informacija za javnost utemeljena na postojećim propisima s obzirom na veliki broj neprovjerenih informacija i špekulacija koje se pojavljuju u medijskome prostoru, naglašava ministarstvo u priopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Protestni skup hrvatskih nastavnika i profesora, kojim traže povećanje plaća, održan je u Zagrebu. Na Trgu bana Jelačića okupilo se više od 10.000 ljudi. Protest je podržalo više od 50 sindikata, a uslijedio je nakon što Vlada i sindikati, ni nakon 31 dana štrajka zaposlenika u prosvjeti, nisu postigli dogovor o povećanju plaća. Profesori i […]

Published On 25 Nov 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO