Plenković ne otkriva hoće li tražiti zabranu štrajka

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nije u srijedu htio odgovoriti hoće li tražiti sudsku zabranu štrajka budu li se prosvjetari na referendumu izjasnili protiv jučerašnje Vladine ponude i nastavili štrajkati, već je poručio kako želi pustiti sindikate da u miru donesu konačnu odluku.

Premda iz cijele Hrvatske stižu javna odbijanja prosvjetara na ponudu Vlade za povećanje plata, Plenković je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio da želi pustiti sindikate da na dvodnevnom referendumu u miru donesu odluku.

Nije htio govoriti ni o daljnjem scenariju, ako sindikati na referendumu odbiju Vladinu ponudu.

“Pustimo da čujemo što će danas i sutra sindikati kazati, a onda ćemo dalje razgovarati”, rekao je, prenosi Hina.

Pregovori hrvatske vlade i prosvjetnih sindikata završeni su kasno noćas konačnom ponudom Vlade.

Učiteljima, profesorima i nenastavnom osoblju u školama i na fakultetima nudi se kumulativno povećanje plate u nekoliko faza tokom godinu dana.

Ukupno bi povećanje krajem iduće godine iznosilo 10,4 posto.

Sindikati se nisu htjeli posebno izjasniti o ponudi, ali su kazali kako su umjereno zadovoljni jer su tražili povećanje koeficijenta, a ne osnovice.

Referendum za prosvjetare

Reporter Al Jazeere Josip Šarić javlja da članstvo sindikata u osnovnim i srednjim školama danas i sutra na svom referendumu izjašnjava o tome hoće li prihvatiti tu konačnu odluku vlade.

“Čelnici sindikata su rekli kako neće javno istupati danas i sutra, s jedne strane kako bi se odmorili, a s druge strane kako ne bi javno utjecali na svoje članove. Rekli su kako je na njima da odluče hoće li prihvatiti ovu ponudu, ali zanimljiv je poziv na izjašnjavanje na taj referendum. U cijelom tekstu koji su predstavnici sindikata poslali svom članstvu izdvojili su samo dvije rečenice. Jedna je: ‘Štrajk ide dalje’, a druga je ‘Ponudu nismo prihvatili'”, javlja Šarić.

Ako se gleda neko opšte raspoloženje među učiteljima i profesorima pogotovo na društvenim mrežama, dodaje Šarić, dojam je da će većina odbiti ovu ponudu vlade, no oni kažu: “Mi smo se borili za koeficijente i puno toga je uvjetovano”.

Uvjeti ponude

Neki dijelovi ponude od 10,4 posto su vezani za vrijeme nakon parlamentarnih izbora, javlja Šarić, zbog čega se postavlja pitanje ko će činiti tu većinu, hoće li vlada biti brzo formirana te dodaje da je druga važna stvar. “Ovdje se uglavnom radi o povećanju osnovice, a ne koeficijenata. Osnovicu vlada može vrlo lako mijenjati, može je povećavati, ali je može lako i smanjivati uz opravdanje da je ekonomska kriza, da su bilo kakvi drugi kriteriji u pitanju”, javio je Šarić.

“Vlada sada ima, ako sindikati odbiju ovu ponudu, samo dva izbora. Jedno je dati novu ponudu, nastaviti pregovore, a drugo je tražiti od suda da zabrani štrajk. Postoje zakonske osnove prema kojima se može zabraniti ovakav štrajk. Pitanje je zašto to nije učinjeno do sada o kojem je samo premijer Plenković, govorio od samog početka štrajka, te da je pravna osnova za ovakav štrajk vrlo tanka i da bi to na sudu vjerojatno prošlo”, javlja Šarić.

S druge strane sindikati kažu da za to nema osnove, da su poštovali svu zakonsku proceduru vezanu za štrajk, da ovaj štrajk nije počeo jučer, odnosno da je u petom mjesecu počela ova cijela priča, te da su oni ispoštovali sve korake koji su tu potrebni i sastanke u vladi i mirenje.

“Oni kažu da što se tiče njih, oni bi se žalili i vjeruju da bi na sudu dobili, da bi bila poništena ta odluka vlade o zabrani štrajka. Što se tiče samih učenika, oni su i dalje na čekanju, dakle i danas i sutra traje izjašnjavanje sindikata, sutra popodne negdje u večernjim satima trebala bi se znati ta konačna odluka, jesu li profesori i učitelji prihvatili tu konačnu odluku vlade i onda su samo dvije opcije ili u petak škole počinju normalno raditi ili druga opcija štrajk ide dalje”, javlja novinar Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije