Predsjednički izbori u Hrvatskoj 22. decembra

Izbori za predsjednika/predsjednicu Republike Hrvatske bit će održani u nedjelju 22. prosinca, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak, javlja Hina.

Odluka stupa na snagu 21. studenoga, a dan kasnije počinju teći svi rokovi za obavljanje izbornih radnji.

Predsjednički kandidati od 22. studenoga do 3. prosinca u ponoć, odnosno u 12 dana, imaju rok da prikupe potrebnih 10.000 potpisa birača za svoju kandidaturu, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) potom u roku od 48 sati objavljuje listu pravovaljanih kandidata.

Nakon objave liste počinje izborna promidžba koja traje do subote 21. prosinca, odnosno 24 sata prije dana izbora. U subotu te u nedjelju, na dan izbora, zabranjena je svaka promidžba kao i svako objavljivanje prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora.

Mandat Grabar-Kitarović ističe 18. februara

Uz odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora, hrvatska Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe, a ona se raspoređuje kandidatima koji su osvojili više od 10 posto glasova, razmjerno dobivenim glasovima prema konačnim rezultatima izbora.

Za kandidata odnosno kandidatkinju s najvećim brojem dobivenih glasova u prvom izbornom krugu ta naknada iznosi milijun kuna (135.000 eura), s time da se ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

U hrvatskom proračunu je za naknadu troškova izborne promidžbe osigurano 2,8 milijuna kuna (376.500 eura).

Prema zakonskim odredbama, predsjednički izbori moraju se održati najmanje 30, a najviše 60 dana prije 18. veljače iduće godine, kada istječe mandat predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Mandat pet godina

Predsjednik Republike bira se na temelju općeg i jednakog biračkog prava neposredno na izborima, tajnim glasovanjem na mandat od pet godina.

Predsjednika biraju i za to se mjesto mogu kandidirati hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Kandidata mogu predlagati registrirane političke stranke te birači pojedinačno ili skupno, a kandidat mora prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača. Pritom svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Aktualna predsjednica Grabar-Kitarović najavila je da će se natjecati za još jedan mandat na Pantovčaku, a protukandidati bi joj, prema dosadašnjim najavama, mogli biti Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dejan Kovač, Katarina Peović, Ivan Rude, Ante Simonić, Dalija Orešković, Ava Karabatić, Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Dario Juričan, Tomislav Panenić i Vlaho Orepić…

Ako nitko ne osvoji većinu odnosno više od 50 posto glasova birača koji su glasovali, dva tjedna kasnije, 5. siječnja održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu dobili najviše glasova.

Izvor: Al Jazeera i agencije