Samit Zapadnog Balkana i EU-a sljedeće godine u Hrvatskoj

Bakota: 'Hrvatska želi vidjeti susjedne države sa Zapadnog Balkana u Europskoj uniji' (Tanjug)
Bakota: 'Hrvatska želi vidjeti susjedne države sa Zapadnog Balkana u Europskoj uniji' (Tanjug)

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota najavio je u ponedjeljak da će u toj državi sljedeće godine biti održan samit Zapadnog Balkana i Evropske unije.

S tog samita Hrvatska će, kao predsjedavajuća Evropskom unijom u to vrijeme, tražiti nastavak proširenja EU-a na zapadni Balkan, prenosi Tanjug.

I Hrvatska i Srbija suočene su s velikim izazovima kad je riječ o migracijama i sigurnosti, a svi ti problemi, kaže ambasador, povezani su s ekonomskim prosperitetom građana na zapadnom Balkanu.

Zagreb, navodi Bakota, želi vidjeti susjedne države sa zapadnog Balkana u Uniji, a Hrvatska je zainteresirana da se otvore pregovori Unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

I Finska za širenje Unije

Zagreb Beogradu nudi podršku u pristupanju Uniji pružanjem iskustva i saradnjom u zajedničkim projektima.

Bakota je na 19. ekonomskom samitu Srbije u Beogradu čestitao, kako je naveo, srbijanskim prijateljima na nedavnom ekonomskom uspjehu, misleći na ocjenu The Financial Timesa po kojem je Srbija ocijenjena kao lider u privlačenju direktnih stranih ulaganja.

Na panelu posvećenom budućnosti EU-a ambasador Finske u Srbiji Kimmo Lahdevirta naveo je da je njegova država posvećena kredibilnoj perspektivi proširenja EU-a na zapadni Balkan.

“Mi smo država koja podržava proširenje. Po našem mišljenju, proširenje EU-a igra bitnu ulogu u postizanju mira i prosperiteta”, rekao je Lahdevirta.

Još je rekao da se predsjedavanje Finske Unijom odvija u veoma posebnom trenutku, kada su izabrani novi Evropski parlament i nova Evropska komisija, koji trebaju početi mandat, a da su u međuvremenu evropski čelnici dogovorili prioritete EU-a za period 2019–2024, koji se tek trebaju provoditi.

Ispuniti brojne kriterije

Finski ambasador dodao je da se trenutno aktivno radi na postizanju pozitivne odluke za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a vezano za početak pregovora s EU-om.

To je bitno za EU i cijelu regiju, a ne samo za Skoplje i Tiranu, rekao je on, dodavši da u tom smislu moraju biti ispunjeni brojni kriteriji i kad je riječ o Srbiji.

“Srbija treba nastaviti borbu protiv korupcije i ubrzati sebi put ka Uniji makar to pridruživanje trajalo 10 godina iako se nadam da neće trajati toliko dugo”, kazao je Lahdevirta, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnici Evropske unije u zajedničkim pismom pozvali su zemlje članice da počnu pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. U Evropskom parlamentu u Briselu u toku je saslušanje kandidata za novi sastav Evropske komisije. Završeno je saslušanje Dubravke Šuice kandidatkinje za potpredsjednicu Evropske komisije i komesarku za demokratiju i demografiju. Komesari će biti ispitivani do 8. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO