Erdogan u Beogradu: Turska podržava mir na Balkanu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, na zajedničkoj konferenciji za medije sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem, poručio je danas u Beogradu kako njegova država podržava mir na Balkanu i kako će nastaviti sa investicijama u Srbiji, prenosi agencija Tanjug.

„Na osnovu moje posjete bit će izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je uskoro stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmjeni od dvije milijarde dolara kratkoročno, a pet milijardi dugoročno“, rekao je turski lider.

On je ocijenio kako su odnosi između dvije države izuzetni, čemu je u velikoj mjeri, kako je rekao, doprinos dao njegov domaćin predsjednik Srbije. Veliki značaj pridaje, istakao je Erdogan, trilateralnom sastanku Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, koji, kako je rekao, nije dugo održan.

Ankara igra i nastavit će igrati konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, kazao je on i dodao kako Turska podržava euroatlantski smjer regije.

„Naša država nastavit će raditi na podržavanju mira na Balkanu, da postojeći problemi ostanu iza. Održat ćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat autoputa Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda“, rekao je Erdogan.

Konzulat u Novom Pazaru

On je rekao kako mu je drago što se Srbija saglasila da se otvori konzulat Turske u Novom Pazaru i istakao kako se nada da će biti od koristi svima.

„Pokušavamo pomoći da države u regiji ostave probleme za sobom, da prošire dijalog i saradnju.“

Turski lider se nadovezao na to što je Vučić citirao šta je o Turskoj prije 90 godina rekao kralj Aleksandar, da su neprijateljstva sa Turskom završena a kako će se sada raditi samo na saradnji.

Ocijenio je kako su njegovi današnji razgovori, i oni u četiri oka sa Vučićem, i sastanak Visokog vijeća za saradnju, bili veoma plodni i kako su na to značajan utjecaj imala zalaganja predsjednika Srbije. Naveo je kako je danas potpisano devet sporazuma i kako to također ukazuje koliko je plodan bio sastanak Visokog vijeća za saradnju.

Također je najavio kako će strateški sastanci ubuduće biti održavani jednom godišnje u Turskoj, jednom u Srbiji.

Devet sporazuma

Na konferenciji sa Erdoganom, Vučić je istakao kako je od posebnog značaja sutrašnja trilaterala sa predsjednikom Turske i članovima Predsjedništva BiH (Željko Komšić, Milorad Dodik, Šefik Džaferović), jer to ima ogroman uticaj i značaj posebno u trenucima kada je sve prilično trusno i kada jedna iskra može napravi mnogo problema u regiji.

„Za nas je od izuzetnog značaja što sa Turskom možemo da razgovaramo sa BiH. Postoje predlozi da napravimo sledeće godine kvadrilateralu, da dodamo Rusku federaciju. Mislim da je moguće da i to održimo“, objasnio je on.

Vučić je kazao kako je „za nas sastanak sa BiH, sa zemljom sa kojom imamo najveću trgovinsku razmenu u regionu, uz učešće velesile kao što je Turska, posebno bitan“.

„Svaka tako pružena ruka i dobronamerno ponašanje Turske je od izuzetnog značaja“, podvukao je on.

Izrazio je zahvalnost što Turska pokazuje koliko joj je značajan Zapadni Balkan i što ovoj regiji posvećuje toliku pažnju.

U prisustvu dvojice predsjednika, danas je u Beogradu razmijenjeno više bilateralnih sporazuma i memoranduma iz različitih oblasti, sigurnosti, policije, nauke, vojne saradnje, privrede…

Susret u četiri oka

Ranije su Vučić i njegov turski kolega Erdogan izrazili uvjerenje kako će bilateralni odnosi dvije države i ekonomska saradnja, koji su napredovali u posljednjih nekoliko godina, biti još bolji u budućnosti.

Na početku sastanka u četiri oka, Vučić je izrazio nadu da će ova, druga posjeta Erdogana Srbiji, biti još plodotvornija, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije je podsjetio da su dvije zemlje 2017. godine imale trgovinsku razmjenu u obimu od 830 miliona eura i da su još tada konstatovali da ona treba da premaši milijardu eura.

Krajem prošle godine, trgovinska razmjena dvije zemlje premašila je milijardu eura.

“Hvala vam na tome i čestitam na tome i Turskoj i Srbiji”, rekao je Vučić.

Erdogan je izrazio uvjerenje da trgovinska razmjena može da premaši i 1,5 milijardi eura.

Vučić: Autoput put mira i prijateljstva Srbije i BiH

Vučić je ukazao da će njih dvojica u utorak razgovarati i sa liderima BiH – članovima Predsjedništva Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, a Erdogan je istakao da će autoput Beograd – Sarajevo, čijem će zvaničnom početku gradnje sutra prisustvovati lideri tri zemlje, biti put mira i prijateljstva Srbije i BiH.

Predsjednik Srbije je zahvalio šefu turske države na veoma dobrim bilateralnim odnosima, za koje je i Erdogan u intervjuu srpskim medijima rekao da su najbolji u savremenoj historiji.

“Srećni smo što možemo da vas ugostimo u Srbiji. Osećajte se kao kod kuće”, rekao je Vučić.

Erdogan je predsjedniku Srbije zahvalio na gostoprimstvu.

On je, takođe, podsjetio da Srbija i Turska ove godine obilježavaju i 140 godina od uspostavljanja dilomatskih odnosa.

Avion turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sletio je u ponedjeljak nešto prije podneva na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, a turskog predsjednika, koji je došao u dvodnevnu posjetu Srbiji, dočekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, prenio je Tanjug.

Svečani doček upriličen je ispred Palate “Srbija”, a poslije je uslijedio tet-a-tet sastanak dvojice državnika.

Erdogana je dočekao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučič s delegacijom [Anadolija]

Za 14 sati predviđena je sjednica Visokog vijeća za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsjednika.

Sat kasnije Vučić i Erdogan obratit će se medijima.

Istovremeno, bit će potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Od 16 sati uslijedit će srbijansko-turski poslovni forum na kome će se obratiti dvojica predsjednika, a predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsjednik predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, govorit će o privrednoj saradnji dvije zemlje i planovima za njeno unapređenje.

Trilateralni samit

Drugog dana posjete, predsjednici Vučić i Erdogan bit će domaćini trilateralnog samita Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije. Delegaciju BiH predvodit će trojica članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Jedan od najvažnijih momenata posjete Erdogana svakako je svečano obilježavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, u utorak popodne.

Auto-put Beograd – Sarajevo značajan je za povezivanje cijele regije, radovi na jednom dijelu prstena autoputa, dionici između Sremske Rače i Kuzmina su u toku, a izvodi ih turska kompanija Tasyapi zajedno sa srbijanskim kompanijama.

U razgovoru za Tanjug, uoči dolaska turskog predsjednika, ambasador te zemlje u Srbiji Tanju Bilgic istakao je da Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduvjet za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija.

On je ocijenio da bilateralni odnosi Srbije i Turske dobro napreduju i podsjetio da su još prije osam godina turske investicije u Srbiju iznosile svega miliona eura, a danas su dostigle 200 miliona eura.

Bilgic je naveo i da je neophodno da se dvije zemlje fokusiraju na dalje projekte.

 

Uspješna saradnja

“Ove godine obilježavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i raduje me što možemo da saopćimo da smo u posljednje dvije godine obavili dobar posao i uvjeren sam da ćemo nastaviti uspješnu saradnju sa Srbijom”, rekao je Biglic.

Erdogan je posljednji put u Beogradu i Novom Pazaru boravio oktobra 2017, a međuvremenu Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.

Erdogan je uoči dolaska u Beograd, tokom susreta sa šefom srbijanske diplomatije Ivicom Dačićem, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, ocijenio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj historiji.

Sa Erdoganom u Beograd dolazi više od stotinu turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.

Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblast saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će osigurati nova radna mjesta.

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin.

Najavljeno je i da će tokom posjete Erdogana biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svjedoči i podatak da je prošle godine robna razmjena premašila milijardu eura (1,084 milijardi eura).

Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Podaci kažu da u Srbiji posluje 151 preduzeće u kojima je više od 50 posto kapitala u turskom vlasništvu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO