Grenell i Palmer imaju zajednički plan za Kosovo

Kosovo, Priština, Zastave
Johnson: 'Kraj godine nije realan rok za rješavanje pitanja' (Anadolija)

Američki republikanski senator Ron Johnson tvrdi da su Srbija i Kosovo tražili da se SAD više angažira u rješavanju kosovskog pitanja i navodi da posebni izaslanik Bijele kuće Richard Grenell i posebni predstavnik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer imaju zajednicki plan za Kosovo, koji je primarno fokusiran na ekonomiju.

Johnson, koji je i predsjedatelj Pododbora za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju, pred kojim je u srijedu održana rasprava o Zapadnom Balkanu, ocijenio je za Glas Amerike da kraj ove godine nije realan rok za rješavanje pitanja Kosova, ističući da se čeka formiranje Vlade Kosova te da idu izbori u Srbiji.

Naglasio je da neće postavljati umjetne rokove i da je bolje ići “korak po korak”, prenosi Tanjug.

Grenell i Palmer ‘pozitivan znak’

“Kosovo mora formirati vladu i ne želim postavljati umjetne rokove. I mene su predstavnici Srbije i Kosova pitali mogu li se više angažirati. Žele da se SAD potpuno posveti”, kazao je Johnson.

Na pitanje znači li to da su Srbija i Kosovo “tražili Grenella” kaže da su tražili od SAD-a da se više angažira.

“I to bi trebao pozitivan znak što imamo posebnog predstavnika State Departmenta – Palmera – i posebnog izaslanika Bijele kuće – Grenella. Čuli smo na ovoj raspravi da njih dvojica koordiniraju”, navodi Johnson.

Kaže da je razgovarao s obojicom i da imaju neki plan, čiji je primarni fokus na ekonomskim šansama.

Pitanje taksi i povlačenja priznanja

“Mislim da tu mogu nešto postići i da onda pokušaju vratiti obje strane za stol, da rade zajedno, a mi da ih podupiremo.”

Dodao je da bi “bilo lijepo” da vlasti Kosova ukinu 100-postotne pristojbe na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da Srbija prestane raditi na tome da druge zemlje povuku prizanje Kosova.

“To bi bio važan korak. Mislim da i Palmer i Grenell traže neku investiciju koja bi ohrabrila obje zemlje da surađuju. Radimo sve što možemo kako bismo promovirali bolje ekonomske prilike i privlačenje investicija i građanima obiju zemalja poslali signal da će to biti ishod njihova uspješnog dogovora”, kazao je Johnson.

Izvor: Agencije