Haradinaj: Ne idem u SAD, odbili su mi zahtjev za vizu

Ramush Haradinaj
Haradinaj je rekao da je odlučio ne sudjelovati na samitu ako poziv albanskog premijera i stigne (Reuters)

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, potvrdio je da su Sjedinjene Američke Države odbile njegov zahtjev za vizu i da, kako je rekao, ovog puta neće ići u Ameriku.

Haradinaj na konferenciji za novinare rekao da, iako je dobio poziv, neće ići na Molitveni doručak u Washington.

“U atmosferi stvorenoj povećanim taksama na robu iz Srbije, ovaj put neću ići” rekao je Haradinaj kratko, prenijela je prištinska Koha online.

Al Jazeera Balkans je ranije iz izvora iz State Departmenta saznala da Haradinaj nije dobio američku vizu i da neće moći učestvovati u radu jedne konferencije o Balkanu početkom februara.

Uvođenje taksi Srbiji i BiH

Kako je iz Washingtona javio novinar Al Jazeere Balkans Ivica Puljić, Haradinaj je ranije dobio poziv za učešće u radu konferencije, koja se održava 6. februara.

No, izvor iz State Departmenta potvrdio je da Haradinaj nije dobio ulaznu vizu zbog uvođenja taksi Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Haradinaj je trebao sudjelovati na ovoj konferenciji, a njegov nedolazak Puljiću je potvrdio i jedan od organizatora.

Kosovo je početkom novemnbra prošle godine uvelo porez od 10 posto, kao zaštitne mjere koje se odnose na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, a nekoliko sedmica kasnije, taksu na proizvode iz ove dvije zemlje podiglo je na čak 100 posto, uprkos negodovanju međunbarodne zajednice.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO