Počela ‘prava’ gradnja Pelješkog mosta

BiH je ustrajala pri stavu da joj se izgradnjom mosta koji spaja hrvatsko kopno narušava teritorijalni integritet (Ivo ?agalj / Pixsell)

Probni pilot (stub) dug 74 metra zabijen je u četvrtak u podmorje na gradilištu Pelješkog mosta.

Taj građevinski zahvat bitan za temeljenje mosta obavljen je mehanizacijom kineskog izvođača China Bridge And Road Cooperation, prenosi Hina.

Predstavnik Hrvatskih cesta za realizaciju ugovora o izgradnji Pelješkog mosta Jeroslav Šegedin objasnio je kako je svrha zabijanja pilota u stupno mjesto broj 4 da izvođač dokaže projektom traženu kvalitetu i tehnologiju izvođenja radova.

“Uz to, želimo vidjeti koliko je dinamika radova u skladu s dinamičkim planom izvođača. Znat ćemo jesu li potrebne preinake, ili je sve sukladno tehnologiji kojom raspolažu. Zasad smo zadovoljni, posebno kvalitetom izvedbe pilota, koji su na putu iz Kine za gradilište. Njih 26 stiže, a još 20 čeka ukrcaj”, rekao je Šegedin.

Projekt povezivanja juga Hrvatske

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić zaključio je kako, prema onom što je na gradilištu vidio, izvođač ima znanje i iskustvo za uspješnu realizaciju projekta u rokovima i po odredbama ugovora.

“Za Županiju [dubrovačko-neretvansku] je ovo iznimno bitan projekt”, kazao je on.

Smatra kako će cjelokupni projekt povezivanja juga Hrvatske biti izvršen u zadanom roku, do 2022. godine.

“Raspisan je natječaj za pristupne ceste, a očekuje se natječaj za zaobilaznicu Stona. Očekujem i da će se, po nacionalnoj prometnoj strategiji, autocesta od čvorišta Metković produžiti do Osojnika u Dubrovniku, gdje izlazi iz Hrvatske, i, uz sufinanciranje iz Europske unije, ide prema Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj. Potrebna je i brza cesta do Osojnika, kao i pelješka cesta do trajektne luke Perna i zaobilaznice Orebića”, rekao je Dobroslavić.

Brod sa 26 pilota na gradilište bi iz Kine trebao stići 16. januara.

Spor između Hrvatske i BiH

Izgradnja Pelješkog mosta je prvi od ukupno četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom.

Ostale faze odnose se na izgradnju pristupnih cesta, pri čemu treću i četvrtu fazu čini izgradnja stonske obilaznice, koja uključuje i izgradnju mosta Ston.

Ukupna dužina pristupnih cesta Pelješkom mostu iznosi 30 kilometara, a na stonsku obilaznicu se odnosi 18 kilometara.

Zbog gradnje Pelješkog mosta nastao je spor između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je ustrajala pri stavu da joj se izgradnjom mosta koji spaja hrvatsko kopno narušava teritorijalni integritet.

Izvor: Agencije