Kosovski političari: Vučićeva posjeta je gaženje suvereniteta

Vučić posjetio srpske zajednice na sjeveru Kosova (Tanjug)

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je danas da je Kosovo “država demokratskih vrijednosti” za koje se Albanci bore i da će svaki pokušaj njihovog rušenja biće poražen. 

“Kosovo i njegov narod također poštuju pravnu državu u svom teritorijalnom integritetu i poštuju svoje institucije. To su principi koje će Kosovo uvijek poštovati i štititi”, napisao je Haradinaj na Facebooku i dodao: 

“Uvjeravam vas da će svaki pokušaj ugrožavanja ovih osnovnih principa za koje će se naši ljudi žrtvovati biti poražen”. 

Hoxhaj: EU promoviše antievropske politike

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj izjavio je danas da je protiv posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jezeru Gazivode i ocijenio da je njegov dolazak na Kosovo poslao sliku sramote i šovinizma.

Hoxhaj je na twitteru napisao da je posjeta Vučića Gazivodama ponavljanje posjete Miloševića Gazimestanu 1989. godine.

Prema njegovim riječima to je dokaz da i Evropska unija promoviše antievropske politike na Balkanu, pritiskom koji vrši za dozvolu ostvarivanja takvih agendi.

Zamjenik kosovskog premijera i jučer se oštro suprostavljao posjeti srpskog predsjednika Gazivodama.

Putem twittera Hoxhaj je rekao da Vučić ide koracima svog nekadašnjeg šefa Slobodana Miloševića i dodao da su se u Srbiji promijenila samo imena političara dok su šovinističke politike tu gdje su i ranije bile.

“Kako su tada propale, prošče će i sada”, zaključio je Hoxhaj.

Poslanik Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Molliqaj ocijenio je danas da je odluka kosovskih vlasti da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjeti Kosovo neprihvatljiva.

On je naveo da je Evropska unija pritiskom natjerala Kosovo da dozvoli posjetu srpskog predsjednika čime je prekoračila ulogu posrednika i postaje jednostrana.

Resursi Kosova

“To stoga što EU nikada nije vršila pritisak da se liderima Kosova dozvoli posjeta Preševu”, smatra Molliqaj.

Prema njemu Vučić nije došao na Kosovo da posjeti Srbe.

“On je došao da bi poslao političke poruke posjetom strateškim mjestima i resursima Kosova”, napisao je Molliqaj na svom nalogu na Fecebooku.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Socijaldemokratske inicijative i bivši predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi ocijenio je da je posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sjeveru Kosova gaženje suvereniteta nezavisne države Kosovo i prvi korak Srbije ka oduzimanju tog dijela Kosova.

On je u saopštenju koje je upućeno medijima rekao da do Vučićevog dolaska uopšte nije trebalo da dođe jer dvije zemlje nemaju nikakav protokol koji uređuje takve posjete.

Krasniqi je rekao da je Kosovo 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost i da je priznato od 115 država, više nego neke druge priznate države u svijetu.

‘Kada će Thaci u Preševo?’

“Te države, međutim, nisu imale za prepreku ruski veto u Vijeću sigurnosti (UN). Nema nikakve sumnje, Kosovo je suverena i nezavisna država. Zato posjete visokih zvaničnika država treba da se ostvare po protokolarnoj liniji koja je opšte poznata. Posjeta Vučića ne sadrži nijedan jedini element protokola dvije zemlje i kao takva nije trebalo da se dogodi”, smatra Krasniqi.

Prema njegovim riječima, ako bi dolazak Vučića bio posjeta Kosovu, onda bi on prvo morao da se sretne sa visokim zvaničnicima Kosova, a to se nije dogodilo.

“Može li se onda nazvati posjetom njegov dolazak na Kosovo, uglavnom dijelu Kosova koji ima pretenzija da aneksira. Ili, još tačnije, dijelu gdje njegove bande čine zakon. Naravno, odgovornost je onih koji rukovode razgovorima i onima koji ih podržavaju”, kazao Krasniqi.

On je oceijnio da je posjeta Vučića diverzija u dijelu kosovske države i gaženje suvereniteta, a kako je rekao, “cijela ta maskarada ostvaruje se pod pratnjom Policije Kosova”.

Krasniqi je na kraju ironično postavio pitanje “kada će naš predsjednik (Hashim Thaci) posjetiti istočno Kosovo (naziv za Preševsku dolinu) koje će se pripojiti Kosovu”.

Izvor: Agencije