Fajon: Pomjeranje granica bi destabiliziralo regiju

Iz iskustva Slovenije mogu kazati da bi svako pomjeranje u granicama destabiliziralo regiju, kaže Tanja Fajon (EPA)

Predstavnica Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je tokom debate o Srbiji upozorila na nepromijenjeno stanje u medijima, neprilagođenu politiku vizne liberalizacije, ali i na moguću destabilizaciju regije u slučaju pomjeranja granica kao dijela dogovora Srbije i Kosova.

Ona je, tokom debate o podnijetim amandmanima na nacrt izvještaja o Srbiji u Vanjskopolitičkom odboru EP-a, naglasila da je najznačajniji kompromisni amandman onaj koji se odnosi na dijalog Srbije i Kosova i moguću promjenu granica, prenosi Tanjug.

“Znam da je to osjetljivo pitanje i da je cilj bio da imamo isti tekst za obje strane u procesu. Iz iskustva Slovenije mogu kazati da bi svako pomjeranje u granicama destabiliziralo regiju, a to je nešto što moramo izbjeći”, poručila je Fajon.

Kritike zbog stanja u medijima

Ona je kao važne amandmane na nacrt izvještaja o Srbiji David McAllistera navela one koji se odnose na slobodu medija, stanje romske populacije, kao i rasvjetljavanje ubistva Olivera Ivanovića.

“Svake godine ponavljamo da situacija u oblasti medija nije poboljšana i moramo nastaviti kritizirati to što se dešava u medijima”, poručila je Fajon.

Ona je upozorila Srbiju da bi, ako ne prilagodi svoju politiku vizne liberalizacije prema Iranu, do kraja oktobra mogla dobiti negativni izvještaj o viznoj liberalizaciji do kraja godine.

Izvor: Agencije