Iguman Sava odgovorio na optužbe

Da li neko misli da je srpski narod toliko zaglupljen da ništa ne vidi, upitao je iguman Sava (Ustupljeno Al Jazeeri)

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić odgovorio je vlastima u Beogradu kako ga prozivanje za “agenturno delovanje”, za koje su neke političke i crkvene predstavnike prozvali prošlog vikenda zbog povišenih tenzija na Kosovu, “neodoljivo podseća na ne tako davni, sličan i prepoznatljiv ‘rukopis'”.

U srbijanskoj i kosovskoj javnosti proteklih dana pojavile su se priče da će KFOR i kosovske snage sigurnosti preuzeti hidroelektranu Gazivode, koja strujom i vodom opskrbljuje sjever Kosova, te da se pripremaju navodno dogovoreni sukobi. No, KFOR je demanirao takve navode.

Direktor Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije, Marko Đurić i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ustvrdili su, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da je “proteklih dana zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje, zbog čega je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva”.

“Da li neko misli da je srpski narod toliko zaglupljen da ništa ne vidi? Glas mog dragog pokojnog prijatelja Olivera Ivanovića u ovom trenutku tako bi nam svima značio, ali možda je upravo njegova istinoljubivost i hrabrost razlog zašto sada nije sa nama. Ne zaboravimo… agresivnost dolazi od straha i nesigurnosti”, napisao je Sava Janjić na svom Facebook nalogu.

I Đurić je, kao i Vučić, Marko Đurić izjavio da su “bezbednosne službe dobile svoje zadatke, posebno za sprečavanje ‘agenturnog delovanja’ pojedinih političara i sveštenika”.

List Danas u izdanju od utorak piše da se Vučić na pojedine crkvene čelnike žalio i poglavaru Srpske pravoslavne crkve, patrijarhu Irineju tokom njihovog subotnjeg susreta.

Pozivajući se na izvore u visokim crkvenim krugovima, list navodi da je, usprkos Vučićevim argumentima o demografiji i “realnosti na Kosovu”, patrijarh Irirnej ponovio stav vrha Crkve po kojem je ona protiv nezavisnosti i podjele Kosova.

“Saopštenje o Kosovu i Metohiji je, kako se priča i u izvorima bliskim vlastima, bilo razlog zbog kog je Vučić poslednih meseci izbegavao patrijaraha”, piše Danas.

Đurić prozvao Jankovića

Osim crkvenih velikodostojnika, Đurić je za “agenturno delovanje” prozvao i neke političare opozicije, te konkretno imenovao Sašu Jankovića, čelnika Pokreta slobodnih građana.

Prema Đurićevim riječima, “pojedini Srbi, i političari i neki crkveni velikodostojnici, prethodnih dana su stvarali atmosferu, optužujući državu da planira zločine nad sopstvenim narodom odnosno nekakve scenarije”.

“Zbog psihoze koji su ti ljudi takvim ponašanjem pokušavali da stvore i moram da kažem da su to u određenoj meri i postigli […] To su radili pojedini političari, od Saše Jankovića drugih i nažalost pojedini verski predstavnici, ali niko nema monopol nad državom, niti ima monopol da predstavlja sve ili pojedine verske zajednice”, rekao je Đurić.

“Prethodnih dana imali smo delovanje iz raznih centara moći kako se nešto stašno kuva, kako su strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju. Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonameran, nego težak bolesnik”, dodao je Vučić.

Iz Pokreta slobodnih građana su im odgovorili kako je pokušaj da se okrivi Jankovića “priznanje nesposobnosti vlasti, bestidno i opasno koliko i ona sama”.

Prema njihovom stajalištu, “ratna politika devedesetih, neozbiljna, nemušta i neiskrena politika danas, te krajnja nesposobnost Aleksandra Vučića za vođenje države jedini su uzrok ozbiljnih problema koje Srbija ima iznutra i spolja”.

Krive nekoga ko nije bio na vlasti

“Posle tri decenije uništavanja države, povedenih i izgubljenih ratova, ekonomske i društvene devastacije zemlje, Vučić i njegova politička klika nemaju ni toliko morala da preuzmu odgovornost za svoje postupke već za sunovrat krive nekog ko nikada nije bio na vlasti”, kažu u Pokretu slobodnih građana.

Poručuju da “Srbiji treba odgovorna, sposobna, hrabra vlada sa vizijom evropske, građanske, demokratske, moderne i čoveku okrenute Srbije, da zemlju povede putem stvarnog prosperiteta, a ne propagandnih fantazija”.

Pokret slobodnih građana i njihovi politički partneri, kako navode, spremni su da to ponude.

Izvor: Al Jazeera i agencije