Solidarnost novinara: Napad bio pitanje vremena

Kovačevića su metalnim šipkama pretukli dvojica nepoznatih muškaraca (Twitter)

Nakon što je brutalno pretučen novinar BN TV-a Vladimir Kovačević, što je posljednji u nizu napada na predstavnike medija u Bosni i Hercegovini, kolege novinari ali i drugi korisnici društvenih mreža osudili su ovaj napad, ali i postavili pitanje da li je prekasno za bilo kakve reakcije i da li će se stanje dodatno pogoršati.

Kovačević je kazao da su ga pred zgradom u kojoj stanuje sačekala dvojica nepoznatih muškaraca, koji su ga po povratku sa radnog zadatka pretukli metalnim šipkama u Banjoj Luci. Za sada je nepoznat identitet napadača.

Urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić je na Twitteru napisao da ovaj napad posljedica stvorene atmosfere linča, te dodao da je bilo samo pitanje vremena kada će nakon verbalnih napada pripadnika vlasti uslijediti i brutalna premlaćivanja.

Urednik portala Buka Aleksandar Trifunović je također naveo da je bilo pitanje vremena kada će neki novinar biti pretučen. On je također kritizirao tužilaštvo i policiju jer nisu postavili osiguranje ispred Kovačevićeve zgrade nakon napada te osiguranje u bolnici gdje pretučeni novinar leži.

 

 

 

Brutalno premlaćivanje novinara BN TV-a Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci, nažalost, samo je posljednji u nizu teških napada na predstavnike medija u BiH u posljednjih par mjeseci, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Društva novinara Bosne i Hercegovine.

Na potezu su, ističu, institucije za provođenje zakona, od čije akciji ovisi da li će napadi na novinare postati društveno prihvatljivo ponašanje, a novinarska profesija najopasnija u BiH.

Upravni odbor Društva novinara BiH također smatra da je krajnje vrijeme za zajedničku akciju svih novinara u BiH, odnosno da se sva udruženja, sindikati, ali i pojedinci udruže u naporu da se zaustavi taj trend, dok ne bude kasno, saopćeno je iz tog društva.

“Moramo shvatiti da je napad na bilo kojeg novinara u BiH ujedno napad na sve nas i da je potrebno više međusobne solidarnosti i podrške, jer smo svi prije svega novinari na istom zadatku”, kazali su iz Društva.

Ne prejudicirajući rezultate istrage, pozvali su političke elite na odgovorno ponašanje prema medijima u predizborno vrijeme i upozorili ih da poruke mržnje koje su upućene prema pojedinim medijima mogu za rezultat imati napade kakav je ovaj posljednji na Kovačevića.

Dragan Bursać, kojem je u nekoliko navrata priječeno smrću zbog tekstova objavljenih na portalu Al Jazeere Balkans, također je osudio napad uz konstataciju da je Kovačević “kriv jer je novinar”, te dodao da “psi koji laju ujedaju”.

 

 

 

Politički analitičar Srđan Puhalo je, uz označavanje naloga Vlade RS-a napisao: “džaba tučete, morate početi ubijati”. On je također kritizirao “režimske novinare”, za koje je kazao da su saučesnici u napadu na Kovačevića.

 

 

 

Novinar Nezavisnih novina Dejan Šajinović je uz osudu napada napisao da policija odmah mora uhapsiti napadače na Kovačevića, te da je potrebno učiniti sve kako bi se otkrili nalogodavci tog čina, jer je u suprotnom država saučesnik napada.

 

 

Korisnica Twittera @zivadeville navodi da iza ovog napada stoje pripadnici MUP-a, koje krivi za ubistvo i Davida Dragičevića.

 

 

Novinarka Suzana Rađen-Todorić je napisala da je Kovačević pratio protest “Pravda za Davida” prije nego što je pretučen ispred njegove zgrade.

 

 

Korisnik Twittera Saša Blagojević je izrazio sumnju da su napadači na Kovačevića uposlenici MUP-a RS-a i da počinitelji nikada neće biti otkriveni.

 

 

Korisnik Twittera Steamroller smatra da je Kovačević “čačkao osinjak, a bliže se izbori”, što je dovelo do napada.

 

 

Predsjednik bh. entiteta RS-a Milorad Dodik osudio je napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića i zatražio od nadležnih policijskih struktura da se taj slučaj do kraja i hitno rasvijetli. “Napad na novinara je napad na slobodu govora i takvo ponašanje u Republici Srpskoj neće biti tolerisano”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

 

 

Nakon napada, Vladimiru Kovačeviću su na društvenim mrežama upućene poruke podrške uz pozive nadležnim vlastima da odgovorni za ovaj čin budu izvedeni pred lice pravde.

Novinar BN TV-a je samo posljednji u nizu pripadnika medija koji je bio izložen fizičkim napadima, ali i drugim vidovima ugrožavanja sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera