Hahn: Referendum u Makedoniji izbor između EU-a i izolacije

Riješenost vlada Makedonije i Grčke da okončaju spor oko imena zaslužuje poštovanje, kaže Johannes Hahn (EPA)

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johannes Hahn kaže da žali zbog nedostatka nacionalnog jedinstva u Makedoniji u vezi s referendumom o sporazumu sa Grčkom i poziva građane da iskoriste svoje pravo kako bi oblikovali svoju i budućnost svoje zemlje.

On je u intervjuu agenciji MIA rekao da je referendum mogućnost za građane da izaberu između evropske budućnosti i izolacije.

“To je izbor između evropske budućnosti, koja će doneti konkretnu korist za građane, poput vladavine prava, povećanog privlačenja stranih investitora, samim tim i bolja radna mesta, veći životni standard, i puta koji vodi u izolaciju, stagnaciju i propuštanje jedinstvene prilike za unapređenje i napredak u ključnim oblastima”, kazao je Hahn.

Kako je naveo, referendum je i izbor između starog nacionalističkog koncepta i prihvatanja budućnosti, s reformama i konačnim ishodom – članstvom u Evropsku uniju i NATO.

“Na građanima je da odluče o svojoj perspektivi, sa svim konkretnim koristima za građane i tome da li će se njihov životni standard povećavati ili ne”, zaključio je Hahn.

Sporazum o imenu ‘historijski proboj’

Kad je reč o sporazumu između Grčke i Makedonije o imenu, Hahn je podsetio da su taj dokument prihvatile EU i čitava međunarodna zajednica kao “istorijski proboj”, koji otvara put rešavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i koji je predstavljao glavnu prepreku za članstvo u EU i NATO ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

“Rešenost vlada obe države da reše ovaj spor zaslužuje poštovanje. Omogućen je jer su se lideri fokusirali na budućnost, umesto na prošlost, što je u interesu građana i budućih generacija”, rekao je Hahn.

On je dodao da bi građani trebalo da budu svesni posledica njihove odluke na referendumu, budući da će ishod oblikovati budućnost zemlje.

“Građani bi trebalo da pažljivo analiziraju koji su motivi raznih kampanja te koje su koje su posledice glasanja, kako bi mogli da donesu pravu odluku”, zaključio je Hahn.

Izvor: Agencije