Dačić: Granice u BiH nisu tema

Ivica Dačić: Formiranje oružanih snaga Kosova je u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a (Arhiva)

Razgraničenje u Bosni i Hercegovini, o kojem govori predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, “u ovom trenutku nije tema”, tvrdi šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić.

Upitan koliko su realne Dodikove izjave po kojima, osim razgraničenja na Kosovu, tema treba biti i razgraničenje u Bosni i Hercegovini, Dačić je rekao da je “Srbija garant Dejtonskog sporazuma” i želi “najbolje moguće odnose sa Bosnom i Hercegovinom i stabilnost u regionu”.

“To znači da smo za očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti naroda i entiteta. Svaki mogući dogovor tri naroda i dva entiteta mi ćemo poštovati. U ovom trenutku ta tema nije na dnevnom redu”, kazao je on novinarima.

Osvrnuo se i na demarkaciju granice, o kojoj se govori na Kosovu, rekavši da “granica uopšte ne postoji na Kosovu, jer Kosovo nije međunarodno priznata država”.

‘Administrativna linija, a ne granica’

“O čemu oni pričaju? Kakva demarkacija kada to ne postoji kao granica. S druge strane, ta administrativna linija postoji više decenija, a KFOR sigurno vodi računa o njoj od 1999. godine”, rekao je Dačić.

Time je reagirao na izjave premijera Kosova Ramusha Haradinaja, po kojem su počele pripreme na radu za obilježavanje granice između Srbije i Kosova.

“Ta i druge izjave koje Haradinaj svakodnevno daje predstavljaju pozorište u kući, njihovoj kući – tako bar oni misle”, dodao je Dačić.

“Albanci bi trebalo da se dozovu pameti, a to je da se pridržavaju onoga što se dogovara”, poručio je Dačić.

Izvor: Agencije