Privedena žena koja je napala novinare u Sarajevu

Čega se prosvjednici boje kad sprečavaju medijske radnike da rade svoj posao? (Ivan Šebalj / Faktor.ba)


Izvor: N1

Službenici MUP-a Kantona Sarajevo istražuju detalje u vezi sa napadom na fotoreportera Klixa Kemala Softića i snimatelja Al Jazeere Balkans Mirsada Bukvića, tokom jučerašnjeg protesta veterana u Sarajevu.

Pokušavaju identificirati sve osobe koje su učestvovale u tom napadu.

Žena koja je metalnom šipkom nasrnula na novinare privedena je u policijsku stanicu, a napad se tretira kao krivično djelo nasilničkog ponašanja.

Manja grupa veterana tokom blokade saobraćajnice u centru Sarajeva pokušala je spriječiti fotoreportera Klixa da zabilježi događaj, nakon čega su ga fizički napali. U pokušaju da pomogne kolegi, lakše povrede zadobio je i snimatelj Al Jazeere.

Bez obzira u kakvom je ko problemu u društvu, nikad ga ne može riješiti na način da napada novinare, saopćili su iz Društva novinara BiH

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH reagirali su povodom jučerašnjeg napada na snimatelja Al Jazeere Balkans i fotoreportera portala Klix.

Ističu da snažno zagovaraju slobodu i nezavisnost medija, ali i obavezu da se izvještava na objektivan i profesionalan način. 

“Stoga je mogućnost medija da slobodno djeluju širom BiH od suštinskog značaja i predstavlja mjerilo demokratske zrelosti društva. Zastrašivanje i napadi na novinare su neprihvatljivi i nadležne vlasti ih moraju istražiti,” poručili su iz OHR-a.

Izvor: Al Jazera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada