Zaev opoziciji: Dođe vam da puknete od muke

Zoran Zaev je nedavno postigao sporazum s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom (EPA)

Makedonski premijer poručio je u ponedjeljak opoziciji “dođe da pukne od muke” zato što nije ona bila ta koja je postigla dogovor s Atinom o imenu države.

“Mi smo dobili datum za pregovore i vama dođe da puknete od muke što smo mi riješili problem sa imenom, a ne vi”, odgovorio je Zaev na optužbe opozicije da je vlast prodala državne interese.

Njegova izjava bila je odgovor na pitanje zastupnika VMRO-DPMNE Krste Jovanovskog, prenose makedonski mediji.

“S Grčkom rješavamo problem imena 27 godina. Dogovorom smo zaštitili makedonski jezik, makedonski narod. Vas, kada ste bili na vlasti, samo je vodila želja da imate dobar rejting i da što duže ostanete na vlasti”, rekao je Zaev u Sobranju. 

EU traži da se ‘raščisti s kriminalom’

“Vi ste našli da govorite o nemoralnim postupcima… Vi se pozivate na patriotizam, vi što ste opljačkali Makedoniju… Pet milijardi eura… U preporukama za dobijanje datuma od Evropske unije eksplicitno piše da se mora raščistiti s kriminalom, a to su sve sudski procesi iz vremena vašeg bivšeg rukovodstva”, dodao je on.

Zaev je nedavno postigao sporazum s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom da se za Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju prihvati naziv Republika Sjeverna Makedonija.

Spor o imenu trajao je od osamostaljenja Makedonije, početkom ‘90-ih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO