Štrajk upozorenja ljekara u Tuzli

Štrajk upozorenja liječnika i stomatologa, koji su upozorili na odnos prema struci i loše stanje u zdravstvu, održan je u subotu na Trgu slobode u Tuzli.

Od Vlade Tuzlanskog kantona traže da s njihovim strukovnim sindikatom, koji predstavlja 1.020 doktora i stomatologa, potpiše kolektivni ugovor i u dogledno vrijeme poveća koeficijent plaće.

Smatraju da u razgovorima s kantonalnim vlastima Nezavisni sindikat uposlenih u zdravstvu, koji je već potpisao kolektivni ugovor, ne može biti njihov odgovarajući predstavnik, jer zastupa samo 340 liječnika i stomatologa.

Odgovornima u Tuzlanskom kantonu izrazili su nezadovoljstvo, zahtijevajući da se liječnicima vrati dostojanstvo, da ih se ne diskriminira te da ih se pusti raditi u skladu s profesijom i bez pritisaka.

Krajnja varijanta borbe

Prosvjedu su se, u znak podrške kolegama, pridružili i liječnici iz svih drugih kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Kantonalna Vlada iz pregovora za nedavno potpisani kolektivni ugovor je isključila Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, koji broji više od 1.000 liječnika.

“Krenuli smo s potpisivanjem ‘kolektivnog’ otkaza za Tuzlanski kanton. Radi se oko 1.150 doktora medicine i stomatologije iz ovog kantona i očaj nas je natjerao na tu krajnju varijantu borbe za naša prava. Teško je ljekarima ovog kantona objasniti da sve njihove kolege u drugim kantonima imaju kolektivne ugovore i riješen radno-pravni status. Vlada Tuzlanskog kantona mora se zapitati kakav će ovdje nastupiti sumrak ako hiljadu doktora napusti javno zdravstvo i šta će biti sa 474.000 stanovnika”, poručio je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine.

U najave kantonalne Vlade da je spremna upustiti se u ponovne pregovore sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije liječnici ne vjeruju.

Štrajk u vrijeme pauze

“To je poluistina. Sporazumjeli smo se u vezi s koeficijentom, ali ne i da nemamo svoj kolektivni ugovor i svoju reprezentativnost. On nam je osnova da se uvažavamo kao partneri, a ne svaki put kada nešto tražimo oni nam spočitavaju da nismo reprezentativni, pa imamo sudsku mjeru zabrane za štrajk (u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i u Domu zdravlja Tuzla). Vlada nam je ukinula dva puta dobiveno rješenje od Ministarstva za rad i socijalnu politiku o reprezentativnosti, da bi nam kasnije krajem prošle godine priznala reprezentativnost, koju crpimo sa federalnog nivoa, i priznala nas za socijalnog partnera, a onda kolektivni ugovor potpisala s drugim sindikatom”, navodi Admir Suljić iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona.

Posljednjih nekoliko dana liječnici u Tuzlanskom kantonu su u općem štrajku.

Zbog onemogućavanja štrajka sudskom mjerom zabrane, štrajk se ne održava u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, ni u tuzlanskom Domu zdravlja, ali liječnici u tim javnim ustanovama održavaju prosvjedna okupljanja tokom pauze.

Izvor: Al Jazeera i agencije