Srbiji, nakon poplava, i danas prijete velike padavine

U Srbiji se zbog početka vikenda očekuje veći broj vozila i pojačan saobraćaja kako na glavnim putnim pravcima tako i na izlazima iz većih gradova (Arhiva)

Dan nakon što je Srbiju pogodilo jako nevrijeme koje je donijelo jake padavine, poplave, bujice i prekide u saobraćaju, lokalne agencije i mediji danas javljaju kako su i dalje prisutni problemi na cestama širom ove balkanske države.

Iz Doma za stare u Umčarima (dio Beograda) koji je bio ugrožen uslijed poplava sinoć, Hitna pomoć evakuirala je sedam osoba, navodi Tanjug, te dodaje kako je tokom noći Hitna pomoć imala u glavnom gradu Srbije 88 intervencija od čega osam na javnom mestu, a nije se dogodila nijedna saobraćajna nesreća.

U Srbiji se zbog početka vikenda očekuje veći broj vozila i pojačan saobraćaja kako na glavnim putnim pravcima tako i na izlazima iz većih gradova, saopćio je Automoto savez Srbije (AMSS).

Što se tiče subote, posljednji junski dan donosi promjenljive vremenske prilike, kao i prethodnih dana. Meteorolozi najavljuju kako će se smjenjivati sunce i oblaci, tokom dana se može očekivati kiša, ali i pljuskovi praćeni grmljavinom, pa se zato savjetuje vozačima daleko veći oprez za volanom zbog mokrih i klizavih kolovoza.

Spasioci u čamcima

Olujno nevrijeme, uz snažan vjetar i veliku količinu padavina, pogodilo je u petak Suboticu. U tom gradu veliki broj ulica je bio poplavljen, saobraćaj usporen, izvaljena su i mnoga stabla, a jedna osoba je lakše povrijeđena.

U općini Lazarevac, rijeka Vrbovica napravila je velike probleme stanovnicima nekoliko sela gdje su bile raspoređene spasilačke ekipe sa čamcima koje su bile hitno upućene na poplavljeno područje.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić posjetio je općinu Lazarevac, tačnije mjesto Stepojevac, gdje je bilo angažirano 17 vatrogasaca-spasilaca sa šest vozila i četiri čamca.

Saobraćaj se i u Beogradu odvijao otežano zbog kiše i vjetra, posebno na autoputu u oba smjera. Neko vrijeme dio Radničke ulice bio je pod vodom, kao i Autokomanda.

Obilne padavine zadesile su i Novi Sad i izazvale probleme, prenosi B92.

Izvor: Agencije