Denis Zvizdić odustao od kandidature za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Denis Zvizdić
Zvizdić smatra da dobri regionalni odnosi moraju biti bazirani na međusobnom razumijevanju i bezuvjetnom poštivanju suvereniteta i integriteta zemalja (EPA)

Denis Zvizdić danas je odustao od kandidature za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nakon što je Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici odlučilo da će kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine birati pojedinačnim glasanjem, javlja portal Klix.ba.

Shodno Zvizdićevom povlačenju iz utrke, tajnim glasanjem na Konvenciji SDA 26. maja birat će se između Safeta Softića, Šefika Džaferovića i Sebije Izetbegović.

Vrh SDA prihvatio je i zaključak da se približno 400 učesnika Konvencije SDA na sjednici koja će biti održana 26. maja izjasni o tome hoće li naklonost dati Džaferoviću i Softiću ili supruzi predsjednika SDA Sebiji Izetbegović, koja nije povukla kandidaturu. 

Prijedlog da se kandidat SDA bira tajnim glasanjem dostavila je Kadrovska komisija SDA, čiji su članovi Senija Bubić, Šefik Džaferović, Šefkija Okerić, Asim Sarajlić, Halid Genjac i Adil Osmanović.

Jedno ime

Zvizdić je ranije rekao da će se povući iz svih daljnih procedura ako Predsjedništvo stranke ne odredi kandidata, što je, kako je istakao, u skladu sa članom 7 Pravilnika o radu Kadrovske komisije.

Ranije je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji je dobio najveći broj nominacija općinskih organizacija SDA, izjavio da smatra da je potrebno održati jedinstvo u stranci i ne dozvoliti da se stranačke kolege takmiče među sobom. On je rekao da vrh SDA treba dostaviti Konvenciji stranke samo jedno ime, bez obzira na to čije ono bilo.

Konvencija SDA, na kojoj će biti izabran kandidat ove stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održat će se 26. maja, na godišnjicu osnivanja stranke. Konvenciju čine članovi Glavnog odbora SDA, Predsjedništvo SDA, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članovi Predsjedništva Asocijacije žena i svi predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organa SDA uz zastupnike i delegate SDA u državnom i entitetskim organima zakonodavne vlasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn pozvao je predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti BiH, kao i čelnike političkih stranaka da ispune uslove za dobijanje kandidatskog statusa, na šta su se obavezali početkom 2015. Naglasio je da je ispunjavanje Upitnika prioritet, ali da Brisel želi da vidi konkretan rezultat i na drugim poljima. Naš gost […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO