Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin David brutalno ubijen

Davor Dragičević, otac 21-godišnjeg banjalučkog mladića Davida Dragičevića, tvrdi da ima saznanja da je njegov sin “brutalno ubijen”, zatraživši da odgovaraju svi koji su umiješani.

U obraćanju Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska, na posebnoj sjednici u Banjoj Luci u četvrtak, Dragičević je optužio kao saučesnike vrh policije RS-a, predvođen ministrom Draganom Lukačem i direktorom policije Darkom Ćulumom, te banjalučko okružno tužilaštvo.

“Hoću istinu i pravdu koliko god brutalna bila”, rekao je Dragičević i pozvao zastupnike da se izjasne smatraju li je li u slučaju smrti njegovog sina riječ o ubistvu ili samoubistvu i odrede rok tužilaštvu da se taj predmet privede kraju.

Naveo je da je njegovog sina 18. marta oko 2:30 u centru Banje Luke, naočigled brojnih svjedoka, “otelo više kriminalaca, koji su taj zločin unaprijed planirali”.

‘Drogiran da ostane živ’

Dragičević kaže da su Davida potom odveli na jednu ili više zasad nepoznatih lokacija.

Po svjedočenjima očevidaca, moguće je da je prvo brutalno premlaćen, onesviješćen i odvučen s parkinga Metalske škole u Banjoj Luci.

“Ovo tek treba istražiti”, rekao je i dodao da policija nije tražila dokaze u slučaju smrti njegovog sina.

“Nije moguće da 15-20 osoba premlaćuje nekog i da o tome nema tragova. Sve dokaze koje smo imali dali smo MUP-u RS-a, ali su ih oni zloupotrijebili.”

Dragičević je naveo da je mučenje njegovog sina trajalo danima.

“O tome svjedoče teške i brojne povrede, koje su Lukač i Ćulum pokušali sakriti. David Dragičević je brutalno ubijen. Slomljena mu je vilica, izbijeni su mu zubi i nema nijednog dijela tijela gdje nema brutalnog udaranja palicama i šipkama”, rekao je on.

U Davida su, kaže, unošena narkotička sredstva kako bi ga što duže ostavljali živim, a nakon što je ubijen, bačen je u rječicu Crkvenu, na ušću u Vrbas u Banjoj Luci.

Davor Dragičević, između ostalog, rekao je da samo traži istinu o ubistvu svog sina, da nije politički angažovan i da ga to ne zanima.

Nakon što se obratio zastupnicima u Narodnoj skupštini RS-a, Dragičević je napustio zgradu parlamenta, ispred koje ga je čekalo nekoliko članova Facebook-grupe “Pravda za Davida”.

Vasković odbacuje optužbe

Novinar-bloger Slobodan Vasković odbacio je optužbe ministra Lukača da je “instrumentalizovao” Davora Dragičevića.

On je na svom blogu ponovio optužbe da je Lukač “saučesnik u ubistvu Davida Dragičevića, zajedno sa Darkom Ilićem, Darkom Ćulumom, Daliborom Vrećom, Željkom Karanom i još 15 do 20 osoba koje su učestvovale u Davidovoj likvidaciji”.

Iz Kluba novinara Banja Luka osudili su prijetnje Vaskoviću koje je u četvrtak iznio Lukač.

“Lukač, kao građanin, ako se osjeća povrijeđenim određenim novinarskim tekstovima, ima pravo da traži zaštitu na sudu, ali je potpuno neprihvatljivo da kao ministar unutrašnjih poslova iznosi teške optužbe i prijetnje u skupštinskoj sali. Ukoliko već poziva da se vjeruje institucijama, one su i mjesto da se rješavaju problemi u vezi sa onim što neko piše, a ne da iznosi optužbe za skupštinskom govornicom i lično proziva bilo kojeg pojedinca ili medijsku kuću”, rekao je predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić.

Dodao je da, ako Lukač ima dokaze za svoje tvrdnje, onda ih treba proslijediti nadležnim organima.

“Ukoliko ih nema, onda su ovo neutemeljene optužbe. Ukoliko ima dokaze, a nije ih proslijedio, onda je to krivično djelo prikrivanja”, rekao je Vukelić.

Tražena saslušanja

Lukač je ranije u obraćanju zastupnicima rekao da bloger Vasković, osim nekih ljudi iz političkog života, instruira Davora Dragičevića.

“Dva blogera vode istragu i usmjeravaju Davora Dragičevića šta da radi, a to su Slobodan Vasković i Borislav Radovanović”, ustvrdio je.

Lukač je naveo da se svakog dana iznose neistine bez ijednog dokaza i najavio da će on i svi drugi koji se neargumentovano optužuju podnijeti prijavu sudu protiv Vaskovića, gdje će morati dokazati ono što piše.

“Vasković javno piše da zna ko su ubice, ali neće da kaže. Ko onda prikriva ubice? Nismo čuli ko je ubica. Meni da je neko dijete ubio, a da institucije neće da urade, znam šta bih uradio”, rekao je entitetski ministar i dodao da je triput od tužilaštva zatraženo da sasluša Vaskovića jer, kako sam tvrdi, zna ko su ubice, ali je ono odgovorilo da nije relevantan.

Izvor: Al Jazeera i agencije