I ove godine bez zajedničke komemoracije u Jasenovcu

Preuranjeno je reći hoćemo li bojkotovati komemoraciju žrtvama ustaškog logora Jasenovac, poručuju antifašisti (EPA)

I ovogodišnja službena komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac proći će u sjeni bojkota službenih predstavnika židovske manjine, a konačna odluka srpske manjine i antifašista tek se očekuje, javlja Hina.

Istodobno, potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin najavljuje kako će se već tradicionalno solidarizirati s manjinama koje su u Jasenovcu imale najviše žrtava.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus poručuje kako na službenu komemoraciju 22. travnja ne idu te kako je njihova odluka konačna.

Antifašisti još nisu odlučili

“Naša se odluka od lani nije promijenila”, rekao je Kraus Hini, zamjerajući vladajućima tretman ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Također im je, kaže, neprihvatljivo da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica na mjestu voditelja kurikularne reforme inzistira na čovjeku koji “ima rasističke izjave i okrivljuje nacionalne manjine i hendikepirane za rezultate školovanja u Hrvatskoj”, aludirajući pritom na državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matka Glunčića.

“Mi imamo komemoraciju u nedjelju, 15. travnja, u Jasenovcu, a 12. travnja se obilježava Jom hašoa na Mirogoju”, pojasnio je Kraus.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin poručuje kako je preuranjeno reći hoće li antifašisti bojkotirati službenu komemoraciju žrtvama logora Jasenovac.

Italijani će se solidarizovati

“Nismo još odluku donijeli. U ponedjeljak i utorak imamo radne sastanke, na kojima ćemo detaljno razmotriti argumente ‘za’ i ‘protiv’ i tek tada donijeti odluku te izvijestiti javnost”, rekao je Habulin.

Radin ističe kako će biti solidaran s manjinama koje su u Jasenovcu imale najviše žrtava te odlukama njihovih udruga, no i dodaje da još nisu kontaktirali s njima i razgovarali o toj temi.

“Ako netko ima nešto reći, to su onda Srbi, Židovi, Romi… Tko sam ja da tamo idem ako oni ne idu?”, upitao je Radin.

Prošle su godine, uz onu službenu, bile organizirane još dvije jasenovačke komemoracije.

Izvor: Agencije