Hrvatska: 19-godišnjak upravljao najvećim svjetskim servisom za DDoS napade

Svaki korisnik mogao je platiti naknadu i dobiti na raspolaganje infrastrukturu koja omogućuje DDoS napade (MUP RH)
Svaki korisnik mogao je platiti naknadu i dobiti na raspolaganje infrastrukturu koja omogućuje DDoS napade (MUP RH)

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su hrvatski “cyber-policajci” otkrili i uhitili vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS kibernetičke napade.

Webstresser.org najveći je svjetski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu. S više od 136.000 registriranih korisnika i četiri milijuna kibernetičkih napada ostvarenih do travnja 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne internetske usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta”, stoji u priopćenju.

Webstresserom je, kako navode, upravljao 19-godišnji hrvatski državljanin, koji je uhićen 24. travnja 2018. te je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Ključna međunarodna policijska saradnja

Za to je djelo predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici novoosnovane Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije.

Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj su akciji, uz podršku Europola, sudjelovale i nacionalne policijske službe Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španjolske, Italije i Hong Konga, koje su uhitile pomagače i korisnike usluga DDoS napada.

Međunarodna policijska suradnja bila je, ističu, ključna za rezultate operativne akcije, koja je provedena pod kodnim imenom “Manufaktura”.

“Tijekom provođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na Internet te usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web stranici ili internetskoj platformi, što za posljedicu ima usporavanje rada web stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost te tako korisnici Internet servisa nisu u mogućnosti pristupiti različitim on-line uslugama”, navodi se u priopćenju.

Plaćanje infrastrukture za napade

Nekada su, kako je pojasnio MUP, počinitelji koji su izvršavali DDoS napade trebali biti dobro upućeni u načine funkcioniranja internetske tehnologije, no s pojavom ilegalnih servisa, poput Webstressera, to više nije slučaj.

“Svaki korisnik Webstressera mogao je platiti naknadu putem on-line platformi za plaćanje ili u kriptovalutama, poput bitcoina te mu je za iznos već od 15 eura na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućuje DDoS napade na web stranice po izboru korisnika. U tijeku je postupak onemogućavanja pristupa internetskoj domeni https://webstresser.org/, čime će se spriječiti kibernetički napadi u budućnosti”, zaključuje se na kraju priopćenja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO