Bh. političke stranke bez dogovora o Izbornom zakonu

Sastanak predstavnika političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine završio je u srijedu bez dogovora i pomaka, a novi susret dogovoren je za 3. svibnja, javio je iz Sarajeva Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Sudionici su bili predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, Socijaldemokrastke partije Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte.

Sastanak je održan u prisustvu veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šefa Delegacije Europske unije u Sarajevu Larsa Gunnara Wigemarka.

“Stranački čelnici razgovarali su o mogućnosti da pozovu i strane eksperte i članove Venecijanske komisije kako bi im pomogli”, javlja Skenderagić.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović nije dao izjavu okupljenim novinarima.

Dijelovi zakona proglašeni neustavnim

“SDA i SDP okrivljuju Čovića da zagovara nove etničke podjele i ono što nije osporeno presudama Ustavnog suda” Bosne i Hercegovine, javio je Skenderagić.

Izmjene Izbornog zakona neophodne su za provedbu rezultata općih izbora, koji se trebaju održati najesen, jer su dijelovi aktualnog zakona krajem 2016. proglašeni neustavnima.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je dio koji regulira izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno da se “svakom konstitutivnom narodu daje po jedno mjesto u svakom kantonu”.

Time je djelomično uvažena žalba Bože Ljubića, bivšeg predsjedavajućeg u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je smatrao da Izborni zakon onemogućuje izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Izvor: Al Jazeera i agencije