Atina i Skoplje sumnjičavi prema očekivanjima Hahna

Hahn: Optimista sam da ćemo imati rješenje u naredne dvije sedmice (EPA)
Hahn: Optimista sam da ćemo imati rješenje u naredne dvije sedmice (EPA)

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izrazio je očekivanje kako bi spor oko imena Makedonije mogao biti riješen u narednih 15 dana, što su Atina i Skoplje odbacili kao mogućnost, javljaju agencije.

„Optimista sam da ćemo imati rješenje u naredne dvije sedmice. Barem rješenje koje će otvoriti put za početak pregovora sa Makedonijom. Mislim kako se svi slažu da bi to bilo korisno za državu i cijelu regiju Zapadnog Balkana“, rekao je Hahn u obraćanju pred Komitetom Evropskog parlamenta za vanjske poslove, prenijela je ANA.

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke pozvalo je u saopćenju Hahna da se uzdrži od davanja pogrešnog utiska o razgovorima o imenu.

Pogrešna slika

„Pozivamo komesara Hahna da prestaje davati pogrešnu sliku pregovora koje, kako se čini, ne razumije. Najmanje što može uraditi jeste da prestane ih podrivati“, navedeno je u saopćenju, prenosi MIA.

Povodom Hanove izjave reagirao je i makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao kako ne vjeruje da se pitanje imena može riješiti za dvije sedmice.

„Komesar Hahn je prijatelj Makedonije i daj Bože da ima informaciju da se razgovori mogu završiti za nekoliko sedmica. I ja to želim, ali ne vjerujem kako je moguće“, rekao je Zaev novinarima na konferenciji sa bivšim šefom NATO Georgeom Robertsonom.

Izvor: Agencije


Povezane

Skoplje su danas odvojeno posjetili visoka predstavnica za vanjsku politiku Evropske unije Federica Mogherini i evropski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje. Johanes Han je makedonskom premijeru predao izvještaj o napretku te zemlje u eurointegracijskom procesu i potvrdio preporuku za početak pregovora o članstvu u Uniji.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO