Izetbegović: Čović se izvinio Matvijenko

Matvijenko je rekla da se SAD odnosi neprijateljski prema Rusiji te kritikovala Crnu Goru zbog ulaska u NATO (Arhiva)

Nakon susreta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentarisao je njene izjave u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je rekla da se Rusija zalaže za što skorije zatvaranje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Dotakli smo se i tema koje je gđa Matvijenko rekla u svom obraćanju u Domu naroda. Ja sam joj u uvodu rekao da su to osjetljive stvari, kao što su, recimo, osjetljive stvari i odnosi Ukrajine i Rusije, jer Bosna i Hercegovina dobro pazi šta će reći”, kazao je Izetbegović.

dodao je da ih je Matvijenko pitala koja je pretpostavka kada može doći do situacije da OHR napusti Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam rekao da to nije stvar vremena, to je stvar sazrijevanja. Nemamo ispunjene uslove od strane samog PIC-a i OHR-a. Potrebno je da sazriju odnosi u Bosni i Hercegovini. Tada će trebati umjesto međunarodnih mehanizama uspostaviti domaće. Daleko smo od tog momenta, zahvaljujući ponašanju nekih političara. Naveo sam postupke predsjednika RS-a jer, ako ćete nagraditi ratnog zločinca, Radovana Karadžića, onda ste poslali mladim ljudima u RS-u poruku da je taj čovjek radio dobar posao. Ako ćete povratnike koji se vrate svojim kućama u Podrinje uvrijediti i reći da su okupatori Podrinja u svojim avlijama iz kojih su bili istjerani zbog genocida, ako ćete 12 ili 13 posto Bošnjaka u RS-u, unatoč jasnim odredbama zakona koji traži proporcionalnu zastupljenost u zapošljavanjima u institucijama svesti na jedan ili dva posto, onda je daleko od toga da možete reći da je situacija zrela za odlazak OHR-a”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je kazao da su ga upitali jesu li i druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine imala takav stav.

“Nažalost, g. Čović je imao potpuno suprotan stav. On se izvinio gđi Matvijenko za ono što je jučer preživjela i reakcije koje je imala u javnosti i kazao da i on smatra da je potrebno da OHR i međunarodne sudije u Ustavnom sudu odu iz Bosne i Hercegovine i da će tek tada Bosna i Hercegovina biti suverena država”, rekao je Izetbegović, prenosi N1.

Reakcija SAD-a

Nakon obraćanja predsjednice Vijeća Federacije ruske skupštine Valentine Matvijenko u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini saopćila je da je opredijeljenost SAD-a za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu, multietničku državu i njenu euroatlantsku budućnost dobro poznata i ne zahtijeva dodatna objašnjenja.

“Lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Matvijenko ne zaslužuju posebno komentarisanje”, rečeno je Feni iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Naglašavaju i da Bosna i Hercegovina i njeni građani znaju da su Sjedinjene Američke Države bile i uvijek će ostati njihov istinski prijatelj i saveznik.

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini također je reagovao na izjavu Matvijenko o tome da je vrijeme da OHR ode iz te države.

“Rusija je članica Vijeća za provedbu mira i više puta jasno je izjavila da u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, što uključuje i mandat visokog predstavnika, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, komentar je Ureda visokog predstavnika za Fenu.

Saopćeno je i da su uvjeti za zatvaranje Ureda visokog predstavnika definisani na sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u februaru 2008, poznati pod nazivom “Program 5 + 2”, i dalje na snazi i da se nisu izmijenili.

Poruke Matvijenko

U obraćanju delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Matvijenko je rekla da se Rusija zalaže za što skorije zatvaranje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Dodala je da se SAD neprijateljski odnosi prema Rusiji te kritikovala Crnu Goru zbog ulaska u NATO.

Pozvala je na poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno dosljednu provedbu Dejtonskog sporazuma, koji bh. entitetima daje široku autonomiju.

“Rusija je dosljedna u stavu da se organima vlasti u Bosni i Hercegovini i entitetima predaju pune odgovornosti za događanja u državi i skorašnje zatvaranje mehanizma visokog predstavnika [međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini]. To zemlju čini protektoratom, što nije zabilježeno u današnje vrijeme, te usporava opći napredak bosanskog uređenja. Jednostavno, to ponižava narode u Bosni i Hercegovini, koji trebaju sami odlučivati o svojoj sudbini, sudbini svoje zemlje”, rekla je Matvijenko.

Iznijela je i stav Rusije po kojem je neophodna reforma Ustavnog suda, Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine kako bi bili efikasniji i nezavisniji, a da nametanje međunarodnih recepata ne može dovesti do kompromisa.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada