Zaev: Blizu smo rješenja spora s Atinom o imenu

Treba razlikovati ono što je za međunarodnu od onog što je za domaću upotrebu, rekao je Zoran Zaev (Arhiva)

Makedonski premijer Zoran Zaev potvrdio je da su razgovori s Grčkm o višegodišnjem sporu u vezi imena Makedonije vrlo blizu rješenja i da su još neka pitanja ostala neriješena.

Od sedam pitanja o kojima se razgovara, samo dva su ostala neriješena: riječ je o pitanju da li će u imenu biti sadržana geografska odrednica i kako će se ono koristiti u međunarodnim odnosima, a kako za domaću upotrebu, prenosi Tanjug.

Ovo drugo je, dodao je, “za nas novo”.

Pitanje identiteta i jezika

“Smatramo da je potrebno razlikovati ono što je za međunarodnu od onog što je za domaću upotrebu”, rekao je Zaev, koji smatra da Ustav ne treba mijenjati i da to ne bi trebalo imati utjecaj na stav Grčke.

Za Grčku je, kaže, problematično i pitanje identiteta jezika, ali je dodao da Atina ima razumijevanja za mekedonski identitet.

Što se državljanstva tiče, Zaev kaže da će ono biti u saglasnosti s novim imenom.

“Vjerovatno bi bilo: građanin ‘Sjeverne/Gornje/Vardarske’ ili slično”, naveo je makedonski premijer.

On je ponovio da će nakon dogovora biti održan referendum o tom pitanju, ali da još nije definirano da li će to biti odmah nakon konačnog rješenja, ili neposredno prije ulazak Makedonije u NATO i Evropsku uniju.

Nema saglasnosti unutar koalicije

U svakom slučaju, kaže, i održavanje referendum je bitno, jer su za njega potrebne određene pripreme i postoje rokovi.

Zaev je naveo da po pitanju referenduma nema saglasnosti unutar koalicije, odnosno s albanskom partijom Demokratska unija za integracije Allija Ahmetija.

DUI se, kaže, protivi održavanju referendum, a kako je objasnio zamjenik premijera Bujar Osmani, razlog je strah da bi ovaj način mogao otvoriti prostor za utjecaj sa strane.

Izvor: Agencije