Dragan Bursać dobitnik nagrade European Press Prize 2018.

Zbog svog kritički intoniranog pisanja Bursać je često bio meta napada
Zbog svog kritički intoniranog pisanja Bursać je često bio meta napada

Kolumnist portala Al Jazeere Balkans, Dragan Bursać, dobitnik je nagrade European Press Prize 2018. u kategoriji “Mišljenje (kolumne)”.

Nagradu je dobio za njegov tekst Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica koji je objavljen na portalu Al Jazeere Balkans, a koji je preveden i na engleski.

Zbog svog kritički intoniranog pisanja Bursać je često bio meta napada. Sredinom prošle godine, nakon objavljivanja teksta pod naslovom “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?”, primio je ozbiljne prijetnje smrću.

Prijetnje smrću

U tekstu je iznio mišljenje o tada najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će se skup održati 11. jula, na dan obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida.

Zbog svojih tekstova i javno izrečenih stavova više puta je suočen s prijetnjama smrću. Kaže da su “dvije krajnosti najgore što se čovjeku može desiti – ili da potpuno ogugla na te prijetnje, a mora ako hoće da radi, ili da upadne u paranoju”.

Nagrade European Press Prize dodjeljuju se u pet kategorija, a prošlogodišnji dobitnik u kategoriji “Mišljenje” jest irski kolumnist Fintan O’Toole.

O’Toole je nagradu dobio za seriju tekstova koje je napisao o Brexitu i objavio u Guardianu, The Irish Timesu i Observeru.

U tekstovima je tematizovao pitanje britanskog napuštanja Evropske unije prije, tokom i nakon referenduma.

Ceremonija dodjele nagrada je održana u Budimpešti.

Od 2014. godine, kada je Boris Dežulović dobio nagradu za kolumnu objavljenu u Globusu, Vukovar, grad spomenik, nijedan kolumnista/ca nisu ušli na shortlistu sa prostora bivše Jugoslavije, čime je nagrada kolumniste Al Jazeere Dragana Bursaća još značajnija.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kraljevsko televizijsko društvo u Londonu nagradilo je trojicu novinara Al Jazeere koji su bili zatvoreni u Egiptu zbog njihovog doprinosa televizijskom novinarstvu. Prihvatajući priznanje, Peter Greste je naglasio da se Muhamed Fehmi i i Baher Muhamed tek trebaju izboriti za slobodu.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO