Vučić predlaže polugodišnji moratorij na teme iz prošlosti

Budućnost Hrvata i Srba Vučić vidi u intenziviranju saradnje i boljem razumijevanju (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je, uoči posjeta Hrvatskoj, da Hrvati i Srbi nemaju sukobljene interese po pitanju budućnosti i predložio moratorij na šest mjeseci na rasprave o temama iz prošlosti.

Vučić je u intervjuu zagrebačkom Globusu govorio o konkretnim prijedlozima za poboljšanje hrvatsko-srbijanskih odnosa koje će iznijeti hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Kad je riječ o traumatičnim temama iz Drugog svjetskog rata i rata ‘90-ih, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima između Hrvatske i Srbije, Vučić smatra da bi, radi smirivanja situacije i uspostavljanja dijaloga, najbolje bilo da se obje strane dogovorno suzdrže od rasprave o njima neko vrijeme. 

“Hajde da se dogovorimo da u idućih šest meseci – i da to kažemo – ne govorimo o tome, tome i tome. Ili pre nego što izađemo sa bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo ton – i jedni i drugi. I oko 5. avgusta [koji se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u spomen na osvajanje Knina 1995] i oko nekih drugih škakljivih datuma”, rekao je Vučić.

Smatra da bi zaključak njegovih razgovora s Grabar-Kitarović trebao biti: “Saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kada je reč o prošlosti, ali dajte da pokušamo bolje razumeti jedni druge u narednom periodu.”

Budućnost Hrvata i Srba Vučić vidi u intenziviranju suradnje i međusobnom boljem razumijevanju.

Nema sukoba u vezi s budućnošću

“Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo razumeti da ćemo opstati i preživeti samo ako se ne budemo tukli. Sad vam kažem: u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što pre to počnemo, pokazaćemo da smo malo pametniji”, istaknuo je Vučić.

“Srbi i Hrvati imaju sukoba oko prošlosti, ali nemaju sukoba oko budućnosti. Doskora sam mislio da mi samo različito vidimo ono što se dešavalo pre 23, 25 ili 27 godina, no sada mi je, nakon ove naše izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, postalo jasno da mi drugačije vidimo i ono što se zbivalo pre 70 i nešto godina”, rekao je Vučić. 

Smatra da su to sve sukobi u vezi s prošlošću, te misli da “iz toga treba izaći na taj način što će se razgovarati, pa da se vidi ima li kakvih problema u budućnosti”.

“I ako to analizirate na ozbiljan način, shvatićete da nemamo. Gde su to sukobljeni interesi Hrvata i Srba u budućnosti? Mogu vam reći da to ne postoji”, zaključio je Vučić.

Srbijanski predsjednik govorio je za Globus i o pitanju nestalih u ratu, izložbi o logoru Jasenovac u sjedištu UN-a u New Yorku, strahu od asimilacije Srba u Hrvatskoj, ali i o tome zašto misli da Hrvatska koči Srbiju na njezinu putu u Europsku uniju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO