Hrvatska: Vučić dostavio podatke o već nađenim osobama

Naredni sastanak o nestalima trebao bi se održati u Zagrebu do kraja aprila ove godine (Tanjug)
Naredni sastanak o nestalima trebao bi se održati u Zagrebu do kraja aprila ove godine (Tanjug)

Ministarstvo hrvatskih branitelja saopštilo je da se informacije o nestalim osobama, koje su dostavljene prilikom posete predsednika Srbije Aleksandara Vučića Hrvatskoj, odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene.

U saopštenju se navodi da su na sastanku predstavnika nadležnih tela Hrvatske i Srbije, održanom u petak, analizirane informacije o slučajevima nestalih osoba koje su dostavljene prilikom posete predsednika Vučića.

Informacije su, kako se ističe u saopštenju, dostavljene u dobroj nameri, ali je proverom utvrđeno da se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, a čiji su lični podaci vrlo slični ličnim podacima osoba za kojima Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvek traga.

Na sastanku su raspravljena otvorena pitanja i zahtevi obe strane, analizirani odnosi tela nadležnih za traženje nestalih osoba i dogovorene predstojeće aktivnosti.

Sastanak je organizovan na poziv Komisije Vlade Hrvatske za zatočene i nestale osobe, navodi se u saopštenju, u kom se dodaje da su se predsednik te komisije, pomoćnik ministra hrvatskih ratnih veterana Stjepan Sučić i predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale osobe Veljko Odalović saglasili da je potrebno intenzivirati rad na rešavanju otvorenih pitanja.

Nestale tretirati kao humanitarno pitanje

Sa ciljem unapređenja međusobnih odnosa u oblasti traženja nestalih osoba, razmatran je postojeći pravni okvir koji datira iz 1995, odnosno 1996. godine, te je usaglašen stav o potrebi donošenja novog akta, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

Obe strane su ocenile da je u odnosima s javnošću pitanje nestalih osoba potrebno komunicirati kao humanitarno pitanje.

Takođe, dodaje se u saopštenju, obe strane su dale podršku projektu “Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba”, te raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja “Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske”, kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba.

Dogovoreno je i da se sledeći sastanak održi u Zagrebu do kraja aprila ove godine, piše u saopštenju i dodaje da će se, u međuvremenu, nastaviti rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtevima, te, prema potrebi, održati i tematski radni sastanci.

Inače, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je u petak predstavnike srpskih udruženja nestalih, u skladu sa dogovorom postignutim tokom prošlonedeljne posete predsednika Srbije Zagrebu.

Predsednik Srbije je prošle sedmice u Beogradu primio predstavnike hrvatskih udruženja nestalih i tom prilikom im obećao da će, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, uticati da vojska preda podatke o hrvatskim veteranima nestalim 1991. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvi put od rata u bivšoj Jugoslaviji udruženja nestalih iz Hrvatske sastala su se s predsjednikom Srbije. Od Aleksandra Vučića je zatraženo da izvrši pritisak na institucije u Srbiji, posebno Vojsku, da otvore svoje arhive, koji bi pomogli u pronalasku nestalih. Vučić se sastao i sa predstavnicima Hrvata u Srbiji, koji traže veću zastupljenost na […]

Regionalna konferencija o nestalim koja se održala u Zagrebu pala je u drugi plan nakon što je došlo do svađe između hrvatskih i srpskih predstavnika. Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja optužio je Srbiju za nesaradnju, nakon čega je Veljko Odalović, koji je na čelu Komisije za nestala lica Srbije, napustio konferenciju.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO