Plenković: Nećemo odustati od zaštite interesa Hrvata u BiH

Andrej Plenković: Nikada u Daytonu niko nije mislio da će se takvim odredbama u praksi događati da Bošnjaci biraju oba člana bh. Predsjedništva (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu kako Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, upitan o pismu tri bivša visoka predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Paddyja Ashdowna, Christiana Schwarz-Schillinga i Carla Bildta, Evropskoj uniji, u kojem su optužili Zagreb da se miješa u unutrašnja pitanja susjedne države.

“Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsjednik Vlade, mi je nećemo pustiti”, poručio je on u Zagrebu i dodao kako niko bolje od Hrvatske ne poznaje Bosnu i Hercegovinu, niti joj je veći prijatelj i saveznik, te joj nije više konkretno pomogao da podnese zahtjev za članstvo u EU.

Premijer Hrvatske je istakao kako njegova država, koja je potpisnica Dejtonskog i Pariškog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obavezu brinuti o svim Hrvatima izvan države, ima obavezu artikulirati interese i stav da Hrvati, kao konstitutivni narod, moraju biti i faktično ravnopravni u Bosni i Hercegovini.

On smatra kako izigravanje “duha i jezika” Dejtonskog i Pariškog mirovnog sporazuma nije dobro za demokratiju u Bosni i Hercegovini.

“Nikada u Daytonu nitko nije mislio da će se takvim odredbama u praksi događati da Bošnjaci, kojih ima tri puta više od Hrvata, biraju oba člana Predsjedništva [Bosne i Hercegovine]. To nema smisla”, poručio je Plenković.

Mesić i ‘film u dalekoj budućnosti’

Plenković smatra kako pismo tri bivša visoka predstavnika u Bosni i Hercegovini pokazuje kako je “naš angažman i naša akcija bila tako snažna da su osjetili potrebu nešto reći” te smatra i kako su bivši visoki predstavnici svojim odlukama pridonijeli da se s vremenom smanjuju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini i mijenja ono što je dogovoreno u Daytonu i Parizu.

Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling u pismu šefici evropske diplomatije Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova EU-a ocijenili su nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, koji je u oktobru pobijedio Dragana Čovića, dosadašnjeg člana državnog Predsjedništva i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Tri bivša visokih predstavnika tvrde kako je izbor Komšića legitiman, jer ni Ustav ni Izborni zakon Bosne i Hercegovine ne kažu da članove bh. Predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke grupe.

Na pitanje kako komentira činjenicu što bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić podržao pismo bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini, Plenković je odgovorio kako će taj “film gledati kada možda nekada u nekoj dalekoj budućnosti netko drugi bude na vlasti u Hrvatskoj, a ne penzioneri, koji očito ne razumiju bit kako se zalagati za trenutnu situaciju i okolnosti koje se događaju s Hrvatima u Bosni i Hercegovini”.

Izvor: Agencije