Davidova majka i građani zapalili svijeće u crkvi

Suzana Radanović, majka stradalog Davida Dragičevića, i stotinjak pripadnika grupe Pravda za Davida okupilo se u ponedjeljak navečer u centru Banja Luke gdje su u Sabornom hramu Hrista Spasitelja zapalili svijeće.

Ispred crkve okupili su se članovi grupe građana Pravda za Davida.

Radanović je uz 20-ak članova grupe Pravda za Davida naišla na zatvorena vrata Sabornog hrama Hrista Spasitelja, ali je oko 18 sati ipak ušla u crkvu i uspjela zapaliti svijeću, prenose bh. mediji.

Zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine

Kako kaže, ona ne zna gdje se trenutno nalazi njen bivši muž Davor Dragičević za kojim je raspisana potjernica.

“Davora nisam čula, ne znam gdje je”, kazala je ona novinarima, navodeći da je sinoć imala informaciju da je uhapšen, što je policija negirala.

Negodovala je zbog zaključanih vrata hrama Hrista spasitelja.

“Toliko o vjeri. Šokirana sam. Nemam riječi”, dodala je ona, ističući da im je zabranjeno da se okupljaju na Trgu Krajine.

Osobe koje su jučer lišene slobode poslije skupa Pravda za Davida, puštene su nakon preduzetih mjera i radnji i protiv njih će, nadležnom sudu, biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenih prekršaja, potvrđeno je Feni u Policijskoj upravi Banja Luka.

Iz policije su ranije potvrdili da su lišili slobode više osoba, zbog činjenja prekršaja po zakonu o javnom redu i miru, javnom okupljanju i osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a postoje osnovi sumnji da su izvršena i određena krivična djela.

Nakon uzetih izjava, kako se navodi, pušteni su Daniela Ratešić, Ozren Perduv i Marko Mikić.

U zavisnosti od utvrđenog činjeničnog stanja, kako se navodi, osobe koje su danas lišene slobode će biti predate sudiji za prekršaje ili će biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu, zbog počinjenih krivičnih djela.

Iz policije navode da se nastavlja rad na utvrđivanju i drugih osoba koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih dijela ili prekršaja.

U policiju su se sami javili Aleksandar Gluvić i Stefan Blagić, a nakon što je za njima, kao i Davorom Dragičevićem, Stelom Milanović, Njegošem Tomićem i Draškom Stanivukovićem raspisana potraga, zbog sumnje da su počinili krivična djela i prekršaje.        

Policijska uprava Banja Luka pokrenula je, nakon sinoćnjeg prosvjeda grupe Pravda za Davida, “raspis o traganju” za Davorom Dragičevićem i još nekoliko osoba.

Tu informaciju je potvrdio je ranije i sam Stanivuković na svom zvaničnom Facebook profilu.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, čiji je član i Stanivuković, danas se odazvao pozivu policije na informativni razgovor, gdje mu je saopćeno da je okrivljen zbog narušavanja javnog reda, prenose bh. mediji.

“Okrivljen zato što sam pomislio na riječ pravda. Danas sam se odazvao pozivu na informativni razgovor u PS Banjaluka Centar, gdje sam saznao da sam okrivljen za prekršaj iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru, na način da je došlo do narušavanja javnog reda i mira uzvikujući parole ‘Pravda za Davida’, ‘Ko je ubio Davida?’ na javnom mjestu usljed održavanja protestnog skupa u organizaciji grupe ‘Pravda za Davida’ na Trgu Krajine, kako mi je saopšteno”, saopćio je Borenović.

Policija će onemogućiti buduća okupljanja

Dragičević se nije pojavio u javnosti od nedjelje navečer, a policija je demantirala navode kako je i on među sinoć uhapšenima.

“Osobe se traže zbog sumnje da su počinila krivična djela i prekršaje”, priopćila je ranije policija.

“Policijski službenici će preduzeti sve mjere i radnje na pronalasku navedenih lica i dokumentovanju počinjenih krivičnih djela i prekršaja”, dodaju.

Iz policije je potvrđeno i da će onemogućiti održavanje svih budućih okupljanja koje organizirana grupa “Pravda za Davida”.

“Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprječavanja normalnog odvijanja saobraćaja te nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske, sva buduća javna okupljanja grupe ‘Pravda za Davida’ će biti spriječena i prekinuta … a učesnici takvog javnog okupljanja će biti sankcionisani u skladu sa zakonom”, poručili su iz policije.

Otkazan doček Nove godine

U međuvremenu se oglasio i gradonačelnik Banje Luke, Igor Radojičić koji je potvrdio da su otkazani svi događaji na Staru godinu, kao i koncert koji je planiran za novogodišnji doček.

“Ne želimo da damo povod ni za jedan novi incident. Nije znak slabosti već mudrosti. Јednostavno, ne želimo nikoga da ugrozimo” naveo je Radojičić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Prethodno su pripadnici policije bh. entiteta Republika Srpska priveli nekoliko osoba zbog kršenja zakona o javnom redu i miru prilikom prosvjeda “Pravda za Davida”, priopćila je Policijska uprava Banja Luka.

Privedeno više osoba

Građani, predvođeni članovima grupe “Pravda za Davida”, okupili su se u nedjelju uvečer na Trgu Krajine zahtijevajući istinu o smrti mladića Davida Dragičevića.

Policija ih je nešto prije 23.00 sata pozvala da se raziđu, jer je okupljanje bilo predviđeno do 20.00 sati, a onda su uslijedila hapšenja, prenijela je Anadolija.

Pripadnici specijalne policije su okupljene potisnuli s Trga Krajine, upozoravajući ih kako im je isteklo vrijeme tokom kojeg je skup bio dozvoljen.

“Pozivamo vas da se raziđete zbog vaše bezbednosti. Ako ne postupite, tako biće upotrebljena zakonska sredstva”, upozorila je policija prije nego što je krenula u akciju.

Među privedenima nije i Davor Dragičević, koji mjesecima traži istinu o smrti svog sina Davida.

Sumnja u krivična djela

“Organizator javnog skupa se nije pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju, te prijavljeni javni skup nije održao u skladu sa prijavom, na Trgu Krajine, u vremenu od 18.00 do 20.00 časova, već u pokretu. Organizator skupa nije ispoštovao zakonom predviđene obaveze već je sa ostalim učesnicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija od strane učesnika javnog okupljanja izvršeno više prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela”, navodi se u policijskom priopćenju.

Istaknuto je i kako su “učesnici skupa prekinuli i prethodno zakazan koncert estradnog umjetnika Harisa Džinovića, na način što su galamom, vikom, vrijeđanjem te oštećenjem bine i postavljene opreme, onemogućili izvođenje predviđenog programa”.

“Policijski službenici rade na pronalasku i lišenju slobode i drugih lica koja su učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih djela. Davor Dragičević nije lišen slobode”, navodi se u priopćenju.

Dodik: Građani bili spriječeni da slušaju Harisa Džinovića

Oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, osudivši “svaki pokušaj zloupotrebe skupa ‘Pravda za Davida'”.

Po njegorim riječima, “učesnici protesta su nasiljem pokušali da ometaju sve druge građane koji su imali namjeru da na najljepši način provedu praznike”.

“Neprihvatljivo je to što je skup zloupotrebljen. Odobrenje za održavanje skupa bilo je za prostor Trga Krajine”, rekao je Dodik.

Ukazao je i kako je “prekoračeno i vrijeme za održavanje skupa”, te dodao da su “građani bili spriječeni da slušaju Harisa Džinovića”.

Osudio ‘politizaciju’ i prozvao PDP

Osudio je, kako je rekao, “politizaciju”, te okrivio članove Partije demokratskog progresa (PDP) da “pokušavaju svoj poraz na izborima na neki način da saniraju zloupotrebom i Narodne skupštine [Republike Srpske] i na ovaj način da naruše imidž grada”.

“Podržaću svako zakonsko postupanje policije. Organizatori moraju da odgovaraju, jer nisu na adakvatan način organizovali i proveli skup. Svi koji su činili nasilje treba da budu privedeni i da odgovaraju. Mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru”, kazao je Dodik.

Smatra i da “bilo kakvi protesti trebaju da budu zabranjeni, a Banja Luka da se vrati normalnom ritmu”. Građane Banje Luke je pozvao da “podignu glas protiv ovakvog ponašanja”, ocjenjujući da to “nema veze s istinom i pravdom”.

‘Podjele među narodom’

Odgovorio mu je Branislav Borenović, najoštrije osudivši “brutalnost policije”.

“Vlast je dovela do najgore podjele među narodom u istoriji Republike Srpske, te ih pozivam da prestanu da putem režimskih medija progone ljude koji traže istinu i pravdu, tako stvarajući tako još dublje podjele. Pozivajući se na institucije, predstavnici vlasti na najgori mogući način napadaju svoje sunarodnike i skreću pažnju sa pitanja na koje te iste institucije već devet mjeseci nemaju odgovor – ko je ubio Davida Dragičevića”, poručio je Borenović.

“Skupu smo prisustvovali kao ljudi, građani Banjaluke, roditelji, bez obzira na javnu prirodu našeg posla, te odlučno odbacujemo zlonamjerne navode da je Partija demokratskog progresa organizator sinoćnjeg skupa”, zaključio je Borenović.

Izvor: Al Jazeera i agencije